Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Opća bolnica konačno bez novih minusa

Autor: Ivana Burica

16.03.2010. 23:00
Opća bolnica konačno bez novih minusa

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Župan Stipe Zrilić naglasio je da je vrlo zadovoljan radom zdravstvenih ustanova u prošloj godini. Tim više što su u istom razdoblju mnoge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj poslovale negativno.


Trinesti kolegiji zadarskog župana protekao je u znaku podnošenja izvješća o radu i financijskom poslovanju tijekom 2009. godine jedanest ustanova kojima je osnivač Zadarska županija.
Prve su na redu bile zdravstvene ustanove – Psihijatrijska bolnica Ugljan, Specijana bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru, Opća bolnica Zadar, Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Zadarske županije, koje su sve, osim biogradske bolnice, ostvarile višak prihoda.
Župan Stipe Zrilić naglasio  je stoga da je vrlo zadovoljan radom zdravstvenih ustanova u prošloj godini. Tim više što su u istom razdoblju mnoge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj poslovale negativno.
– Pohvaljujem ravnatelje te ih molim da ubuduće obaviještavaju medije kad se održavaju sjednice upravnih vijeća i, s obzirom da su ove sjednice zatvorene za javnost, što im je na dnevnom redu, poručio je zadarski župan.
Bolnica u plusu 248.000 kuna
Od četiri zdravstvene ustanove koje su ostvarile višak prihoda (uglavnom je riječ o iznosima od po nekoliko stotina tisuća kuna) posebno treba izdvojiti Opću bolnicu Zadar, koja je prvi put nakon dosta godina poslovala pozitivno. Istina, dugovi od ranije, koji su rasli iz godine u godinu, nisu nestali te dugovanja trenutačno iznose gotovo 52,5 milijuna kuna.
No, važno je da novi minusi nisu stvoreni te da je razlika ukupih prihoda i rashoda prema ugovoru s HZZO-om u plusu i iznosi 248.717 kuna. Ukupni prihodi iznosili su 290,3 milijuna kuna, a rashodi 290,08 milijuna kuna.  
Psihijatrijska bolnica Ugljan u prošloj je godini ostvarila višak prihoda od oko 811.000 kuna, Zavod za javno zdravstvo Zadar oko 318.000 kuna, a Dom zdravlja Zadarske županije oko 570.000 kuna. Kako je kazala ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, dio tih novaca bit će utrošen za nabavku defibrilatora za radnu jedinicu Gračac.
Kako smo već spomenuli Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru poslovala je u minusu. Manjak prihoda iznosi čak 6,3 milijuna kuna, ali je, istaknuto je na kolegiju, bolnica likvidna te je manjak nastao zbog manje ispostavljenih faktura prema HZZO-u.
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar u prošloj je godini uprihodio oko 18,7 milijuna kuna, a istovremeno je potrošio 19,7 milijuna kuna te je ostavren manjak od 938.000 kuna.
Prema riječima ravnatelja Doma Grge Šoša, manjak nije nastao zbog lošeg poslovanja nego zbog nedostatka novca za plaćanje građevinskoh radova u podružnici Sali.
 Na red u Domu čeka 560 osoba
– Za Sali smo lani od resornog ministarstva dobili oko 1,5 milijuna kuna što nije bilo dovoljno pa smo ušli u kredit kod poslovne banke.
Važno je reći da su obje podružnice dobile uporabne dozvole te da su upisane u upisnik socijalnih ustanova. Za to se posebno zahvaljujem dr. Josipu Kraljiću koji se osobno založio za to. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će saljska i preška podružnica doma uskoro biti otvorene te će time biti otvoreno ukupno 25 novih radnih mjesta. U svakoj podružnici po 14 plus jedan socijalni radnik, kazao je Šoša. On je informirao da će s dvije otočne podružnice Dom za starije i nemoćne Zadar raspolagati s ukupno 370 kreveta. No i taj je kapacitet više nego nedostatan budući da red za smještaj u Domu čeka čak 560 osoba.
Kazalište lutaka Zadar u prošloj je godini poslovalo s minusom od oko 5 milijuna kuna. Prihodi su iznosili 14,5, a rashodi 19,6 milijua kuna. Vlastiti prihod od programa kazališta iznosio je 229.225 kuna, a odigrano je 19 naslova te ukupno 185 predstava.
Kako je izvijestila ravnateljica KLZ-a Iris Pavić Tumpa, primopredaja nove zgrade Kazališta još se nije dogodila jer izvođač, tvrtka Duca, još nije izvršila sve djelove dopunskog elaborata. Kako je poznato, dosad su predani trafostanica i okoliš, a još su uvijek u tijeku radovi u glavnoj dvorani, koji će prema Tumpinim riječima potrajati još koji dan. Nakon tog slijedi funkcionalno povezivanje sustava te uređenje ostatka interijera. Uređenje ostatka interijera ne bi trebalo biti problem budući da se vrijednost ovog dijela projekta procjenjuje na ukupno 2 milijuna kuna. Za usporedbu treba kazati da troškovi uređenja velike dvorane iznose oko 16 milijuna kuna.
 Grad nije osigurao novce za KLZ
Župan Stipe Zrilić konstatirao je da je Kazalište u programskog dijela lani poslovalo dobro. Što se financiranja preostalih radova na novoj zgradi tiče za što je potrebno još oko 10,5 milijuna kuna, ići će se u financijsko zaduženje.
– Vraćanje kredita spast će na županiju. To županiji neće biti lako te bih volio da je u ovo uključen i Grad Zadar. Iako je projekt od velike važnosti za Zadar, Grad u ovoj godini za Kazalište nije dao ništa, napomenuo je Stipe Zrilić koji je na novinarsko pitanje o datumu otvorenja nove zgrade KLZ-a naglasio da o rokovima više neće.
– Ne može se reći da je sve riješeno. Uvijek može iskrsnuti minoran problem koji može sve promijeniti, zaključio je župan temu o KLZ-u.
U nastavku kolegija županu je predočen nacrt kriterija i mjerila za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog školstva u 2010. godini
Odlukom Vlade RH Zadarskoj županiji odobrena su bilancirana sredstva u ukupnom iznosu od 30.99 milijuna kuna, što je u odnosu na 2009. godinu više za 1.5 milijuna kuna, odnosno za 5,24 posto.
Bilancirana prava za materijalne i financijske rashode iznose 24.1 milijuna što je u odnosu na 2009. godinu više za 1.2 milijuna kuna odnosno za 5,53 posto.
Također je iznesen i nacrt kriterija i mjerila za financiranje minimalnog financij skog standarda javnih potreba srednjih škola i učeničkih do mova u 2010.
godini.
Vlada je za ovu namjenu Zadarskoj županiji odobrila 23,8 milijuna kuna bilanciranih sredstava, što je u odnosu na 2009. godinu više za 220.354 kuna, odnosno za 0,93 posto.