Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Učinimo zajedno ljudska prava dostupna

Autor: Anamarija Bilan

16.03.2010. 23:00
Učinimo zajedno ljudska prava dostupna

Foto: Zvonko KUCELIN



Predstavilo se 25 sudionika, odnosno udruga i ustanova, čija je djelatnost vezana uz socijalni rad. Cilj ove akcije je promicanje prava korisnika i informiranje javnosti o sustavu socijalne skrbi i ulozi djelatnosti socijalnog rada o poboljšanju kvalitete života u zajednici


“Učinimo zajedno ljudska prava dostupnima” moto je jučer obilježenog Međunarodnog dana socijalnog rada tijekom kojeg su se na Narodnom trgu prigodno predstavile sve ustanove socijalne skrbi, lokalne uprave i organizacija civilnog društa. Na trgu se jučer brojnim zainteresiranim Zadranima predstavilo 25 sudionika čija je djelatnost vezana uz socijalni rad, a cijelu manifestaciju organizirala je Udruga socijalnih radnika Zadar uz potporu Ministarstva zadravstva i socijalne skrbi, Zadarske županije, i Grada Zadra.
Cilj ove akcije je promicanje prava korisnika i informiranje javnosti o sustavu socijalne skrbi i ulozi djelatnosti socijalnog rada o poboljšanju kvalitete života u zajednici.
Sudionici obilježavanja su okupljenim građanima nudili kroštule, fritule i kolačiće, kao i mnogobrojne informativne letke i brošure. Neke su udruge i ustanove prodavale rukotvorine svojih štićenika i korisnika, pa su tako građani mogli po povoljnim cijenama kupiti ručno oslikane svilene marame, prirodne sapune, razne likovne i keramičke radove i slično i na taj način pomoći radu udruga.
Cilj: informirati i senzibilizirati javnost
 – Međunarodni dan socijalnog rada proglasili su Ujedinjeni narodi i slavi se trećeg utorka u ožujku. Ove godine geslo ovog dana je “Učinimo zajedno ljudska prava dostupnima”. Okupili smo sve organizacije civilnih udruga i ustanova s područja grada i županije, koji su na trgu predstavili svoje djelatnosti. Osim toga htjeli smo informirati i senzibilizirati javnost za socijalne probleme, rekla je Marija Pletikosa, predsjednica Udruge socijalnih radnika i dodala kako su iznimno zadovoljni odazivom građana i njihovim reakcijama jer je ovo prvi put da su sve ustanove i udruge na istom mjestu i da se svi zajedno predstavljaju građanima.
Tatjana Vukman, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži je rekla kako se na ovaj način žele prezentirati i pokazati javnosti što se radi u Centru.
 – Želimo našu djecu prikazati u pozitivnom svjetlu jer ona mogu i znaju ako im se da prilika. Pozivamo sve građane da im pomognu, da ih prihvate i uljepšaju njihove živote, rekla je Vukman. Dodala je kako bi rad socijalnih radnika na ljestvici od jedan do pet ocijenila četvorkom. A kao glavnu problematiku je navela promjenu od birokratskog prema životnom sustavu te potrebnu bržu reakciju sredine kojom bi se brže pomoglo i pojedincu i obitelji. Želja Doma za odgoj djece je da se približe gradu, ali i da se grad približi njima odazivom na njihove akcije. Osim toga žele senzibilizirati javnost na probleme te djece.
“Ured sve na jednom mjestu”
Jelka Špralja, socijalna radnica u prijemnom uredu Centra za socijalnu skrb je rekla kako je Centar predstavio svoje programe kao i program koji je dio reforme nazvan “Ured sve na jednom mjestu”.
 – Ovdje smo predstavili novi program, odnosno inicijalnu prijavu preko koje korisnik Centra inicira svoje probleme i razloge zašto je došao. Korisnik u prijavu označi svoje probleme, a uz to vidi sva prava koja može ostvariti u sustavu i izvan sustava socijalne skrbi, te ga upućujemo i drugim ustanovama gdje može dobiti dodatnu pomoć, objasnila je Špralja i dodala kako ljudi često dolaze u Centar po savjete i ondje ih djelatnici osnaže, savjetuju, te ih upućuju dalje u određene ustanove ili nevladin sektor gdje mogu dobiti svu potrebnu pomoć. Ona je kazala kako će ovakvim načinom rada i djelatnicima Centra biti olakšano jer se pri prvom susretu radi procjena potreba i plan skrbi kako s korisnikom tako i s članovima njegove obitelji.
Osim predstavnika udruga i ustanova jučer su akciju došli podržati i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan zadarske županije, Stipe Zrilić, te pročelnik županijskog odjela za zdravtsvo i socijalnu skrb Josip Kraljić, kao i brojni predstavnici Grada i Županije.
 – Lijepo je da smo napravili ovakvu manifestaciju da vidimo što naši socijalni radnici rade. Mi ih srećemo u svakodnevnom radu i našim aktivnostima. Imamo ustanova čiji smo osnivači i za koje smo direktno nadležni, imamo one koje su u postupku decentralizacije, kao što je Centar za socijalni skrb, ali i sve druge ustanove koje su u sferi socijale. Mi koordiniramo njihove djelatnosti i želimo stvoriti funkcionalnu cjelinu bez obzira bili mi njihovi osnivači ili su one u nadležnosti države, objasnio je Kraljić.
Podrška Županije i Grada
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić kazao je kako je ovo dan tijekom kojeg socijalni radnici obilježavaju svoje aktivnosti i na ovaj se način žele približiti ljudima, a posebice korisnicima socijalnih usluga. Prema riječima župana socijalni radnici obnašaju vrlo značajnu ulogu u našem društvu posebice u ove krizna vremena. Dodao je kako bi cijelo društvo trebalo pokušati biti što više okrenuto socijalnom radu kako bi pomogli potrebitima.
 – Svojim dolaskom sam htio dati podršku svim djelatnicima i svim ustanovama koji djeluju u socijalnom smislu. I Grad Zadar je uključen u takav rad, kako i svojim radom, tako i radom s ustanovama čiji je rad usko vezan uz socijalni rad, rekao je Vrančić i dodao kako moderno društvo pokazuje sve veću potrebu za volonterskim radom kao i institucijalnim radom. Moderno društvo se sve više okreće socijalnom radu i Vrančić je rekao kako vjeruje u onu staru izreku da je jedno društvo uređeno koliko ima osjećaja za potrebe svojih ugroženih članova.


 PETICIJA NULA SIROMAŠTVA




Caritas Zadarske nadbiskupije jedan je od sudionika Međunarodnog dana socijalnog rada. Oni su jučerašnje okupljanje iskoristili kako bi predstavili peticiju “Nula siromaštva” koju su spremno potpisali brojni građani.
U peticiji stoji kako smatraju da se siromaštvo tiče svakog čovjeka te da bi svi trebali prepoznati siromaštvo i djelovati protiv njega. Stoga u 2010. godini, koja je proglašena Eurospkom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, potiču sve donositelje odluka i političare da se posvete ostarenju sljedećih ciljeva: ukinuti dječje siromaštvo u Europi, osigurati minimalnu razinu socijalne zaštite svakomu, povećati pružanje socijalnih i zdravstvenih usluga i osigurati pristojne poslove za sve.


 25 SUDIONIKA


Popis sudionika na obilježavanju Međunarodnog dana socijalnog rada
Centar za socijalnu skrb Zadar, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom za odrasle osobe sv. Frane Zadar, Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Centar za rehabilitaciju djece sv. Filip i Jakov, Obiteljski centar Zadar, Caritas zadarske nadbiskupije, Crveni križ Zadar, Dječji vrtić Latica, Udruga slijepih i slabovidnih osoba, Udruga osoba oštećenog sluha, Udruga tjelesnih invalida, Udruga Duga, Udruga Svjetlo, Udruga Nada, Udruga Porat, Udruga Vihor, Udruga za Down sindrom zadarske županije, Udruga oboljelih od PTSP-a, Udruga dijabetičara Zadar, Studentski projekt Volontiram, Opća bolnica Zadar, Grad Zadar i Zadarska županija-Koordinacija za ljudska prava.