Večer svih Zadrana

Slika korisnika admin
Autor: 
koncert
Filip BRALA
Zadarski komorni orkestar nastupio je pod ravnanjem Pavla Dešpalja

"Večer Zadrana" naslov je još jednog u nizu ovogodišnjih koncerata Zadarskog komornog orkestra, održanog u ponedjeljak u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. U sklopu koncertne sezone, u produkciji klasične glazbe Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, uz Zadarski komorni orkestar kao solisti nastupili su Mario Šoša na glasoviru i Lucija Brnadić na violi, a sve pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

Na rasporedu "Večeri Zadrana" bila su djela Sorkočevića, Mozarta, Hindemitha i Brittena. Koncert je otvoren Simfonijom br. 3 u D-duru Luke Sorkočevića. Trostavačne simfonije (brzi-umjereni-brzi), kakvu smo imali prilike slušati u ponedjeljak, su najzanimljivija cjelina u njegovu opusu. Poduži pljesak nije ni stao, a u dvoranu je skupa s mo. Dešpaljom ušao Mario Šoša. Koncert za glasovir i orkestar u A-duru KV 414 djelo je čija je prednost upravo skromnost instrumentacije. Naime, prvi je to u nizu od tri koncerta koje je Mozart izveo na svojim korizmenim koncertima 1783. Šoša za glasovirom i Zadarski komorni orkestar uz dirigiranje Pavla Dešpalja savršeno su se poklopili u izvedbi Mozarta, te ostavili publiku bez daha.

Uslijedio je nastup Lucije Brnadić, koja se predstavila u Hindemithovoj 'Trauermusik', djelu za violu solo i gudački orkestar, koje je skladatelj posvetio preminulom kralju Georgeu V. Lucija Brnadić svirala je u mnogim uglednim hrvatskim komornim orkestrima, a najdulji staž ima upravo u Zadarskom komornom orkestru u kojem započinje svirati kao najmlađa članica još 1992. godine.

Za kraj je ostao Benjamin Britten i Simple symphomy ili na hravtski Jednostavna simfonija. Britten se pri njezinom stvranju služio temama iz svojih dječačkih radova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno