Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vrančić: Od susjeda smo doznali da je stanarima isplaćeno obeštećenje!

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.03.2010. 23:00
Vrančić: Od susjeda smo doznali da je stanarima isplaćeno obeštećenje!

Foto: Adam VIDAS



Nekad je pojedinac bio žrtva sustava, a danas je nerijetko sustav žrtva pojedinca. Sve brojniji su primjeri ugrožavanja sustava zbog pojedinaca. Sve više je i protuzakonitog ponašanja, oni koji krše propise prikazuju se kao heroji. Lažni heroji i amoralno ponašanje u konačnici vode nas u propast, govori dr. Vrančić, koji je, kako je sam kazao, dozvolio sebi na današnjem Kolegiju da olakša dušu


Nakon što je u veljači zadarsko Gradsko vijeće donijelo Odluku o autotaksi prijevozu, na današnjem Kolegiju gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić utvrdio je maksimalne iznose cijena usluga autotaksi prijevoza. Tako sada početna cijena, za relaciju od pet kilometara iznosi 40 kuna, a za svaki sljedeći kilometar ista se povećava za dodatnih 10 kuna. Podsjetimo, do sada je početna cijena za istu kilometražu iznosila 65 kuna.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvu Alan Kociper pojasnio je kako su u formiranju postojeće cijene sudjelovati zadarski taksisti koji su se složili s prijedlogom Grada Zadra. Udruga potrošača, smatrajući kako to nije u njihovoj nadležnosti, odbila je sudjelovanje u formiranju maksimalnih cijena autotaksi prijevoza dok HGK Županijska komora Zadar nije se niti odazvala na poziv.
– Mi smo odredili maksimalnu cijenu usluga autotaksi prijevoza, pa sada očekujemo da će je konkurencija smanjiti. Svaki taksist može donijeti svoj individulani cjenik, a gornja granica je osigurana, preko toga nitko ne može ići, kaže dr. Vrančić.
Na današnjem Kolegiju donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za izvođača radova na rekonstrukciji Bihaćke ulice s dijelom Bleiburških žrtava u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna bez PDV-a. Uz probijanje Bihaćke ulice, rekonstrukcija podrazumijeva izgradnju cjevovoda te komunikacijskih i energetskih vodova. Gradonačelnik dr. Vrančić istaknuo je kako se radi o vrlo važnoj gradskoj prometnici zbog čega se raduje realizaciji ovog projekta. 
Raspisivanje navedenog natječaja, dr. Vrančić je iskoristio za osvrt na medijske istupe grupe građana, stanara Bihaćke, koji prijete fizičkom blokadom radova na proboju Bihaćke jer im navodno nije isplaćeno obeštećenje za zemlju na tom području.
– Nakon što je dovršen postupak izvlaštenja, Grad Zadar se početkom ’90-ih godina upisao na te parcele. Mi smo se sastali sa stanarima Bihaćke, objasnili im kako stvari stoje, no oni su odmah zaprijetili blokadom radova kroz medije. Naime, oni sad, u ime svojih roditelja tvrde da im nikada nije plaćeno za sporne parcele, no da su zaboravili intervenirati u proteklih 20 godina. Neslužbeno, mi smo od susjeda doznali, kako im je za spomenute parcele isplaćeno obeštećenje, kaže dr. Vrančić, pojašnjavajući kako Grad Zadar, kada bi sve to i bilo točno što stanari govore, nema nikakvih pravnih osnova za isplatu, odnosno obeštećenje za ta zemljišta. 
Zbog slučaj sa stanarima Bihaćke, gradonačelnik dr. Vrančić, zatražio je od medija mrvicu poštovanja u javnoj komunikaciji, dozu pristojnosti i ljudskosti.
– Nekad je pojedinac bio žrtva sustava, a danas je nerijetko sustav žrtva pojedinca. Sve brojniji su primjeri ugrožavanja sustava zbog pojedinaca. Sve više je i protuzakonitog ponašanja, oni koji krše propise prikazuju se kao heroji. Lažni heroji i amoralno ponašanje u konačnici vode nas u propast, govori dr. Vrančić, koji je, kako je sam kazao, dopustio sebi na današnjem Kolegiju da olakša dušu.
U nastavku Kolegija, utvrđen je i prijedlog odluke o raspisivanju javnog natječaja za zamjenu nekretnina. Riječ je o zemljištima na Smiljevcu, Vidikovcu i Belafuži koja Grad Zadar namjerava zamjeniti za nekretnine, također zemljišta, koja su prema detaljnom planu uređenja namjenjena su za izgradnju sportskih objekata.
Grad Zadar, po uzoru na poljoprivredno razvijena hrvatska središta, dobio je program poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva. Program ima deset temljenih mjera, koje bi u konačnici, kako je istaknuo Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka, trebale doprinijeti daljenjem razvoju tisuću obiteljskih gospodarstva, koliko ih ima na području Zadra.
 Na Kolegiju su prihvaćena izvješća o radu i financijska izvješća za 2009. godinu ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Zadar, dakle Znanstvene knjižnice, Gradske knjižnice i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Također prihvaćena su i izvješća o realizaciji programa rada i financijska izvješća dječjić vrtića Latica, Radost i Sunce.


 SLJEDEĆI TJEDAN ISPLATA USKRSNICA UMIROVLJENICIMA




Sljedeći tjedan počinje isplata uskrsnica zadarskim umirovljenicima. Uskrsnice će dobiti 10900 zadarskih umirovljenika, za što će Grad Zadar izdvojiti 2,7 milijuna kuna. Isplata će najvjerojatnije početi u ponedjeljak, a najdalje u utorak ili srijedu. Umirovljenici, koje poštar ne zatekne kod kuće, dobit će obavijest o podizanju uskrsnica u Poštanskoj banci, stoga poručuju iz Grada Zadra, nitko neće biti zakinut.


 NA SMILJEVCU VIŠE NE SMRDI


Neugodni mirisi koji su se širili iz pročišćivača na Smiljevcu su stvar prošlosti. Tako barem izvođači, koji su prošloga tjedna ugradili zadnju opremu na pročišćivaču, uvjeravaju gradske vlasti.
Gradonačelnik dr. Vrančić kaže kako su ga obavijestili izvođači da su učinili sve da se na Smiljevcu više ne šire neugodni mirisi. Posljednja oprema je ugrađena krajem prošlog tjedna, stoga sada još jedino preostaje pratiti daljnji razvog situacije na Smiljevcu.


 ŠIRI SE CAFFE BAR FORUM


Grad Zadar dao je Turisthotelu suglasnost izgradnju i rekonstrukciju caffe bara “Forum”. U planu je proširenje “Foruma” u susjedni poslovni prostor gdje je donedavno bila trgovina odjeće.
U planu je i rekonstrukcija poslovnice Hrvatske pošte na Poluotoku. Kako će adaptacija prostorija trajati oko 6 mjeseci, Hrvatska pošta će se privremeno preseliti u Ulici Jakše Čedomila Ćuke kako Poluotok ne bi ostao bez poslovnice HP-a.