Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani upoznali japansku tradiciju

Autor: Petra Mičić

16.03.2010. 23:00
Zadrani upoznali japansku tradiciju

Foto: Adam VIDAS



U sklopu izložbe “Ususret japanskoj tradiciji” održana je kreativna radionica origamija koju je vodila Sanja Srbljinović Čuček.


U Gradskoj loži jučer je održana radionica origamija koju je vodila gospođa Sanja Srbljinović Čuček, a radionica se održava u sklopu izložbe “Ususret japanskoj tradiciji”. Origami je japanska umjetnost savijanja papira, upotrebljavana za različite svrhe, od dekorativnih pa sve do religijskih namjena. Papirnati modeli su većinom napravljeni od serija kvadratnih komada papira zvanih tradicionalnim imenom squash.
– Ja sam se izradom origamija počela baviti sasvim slučajno, a danas je to jedina djelatnost s kojim se ja bavim. Kada sam htjela svom djetetu naći neku aktivnost koja je korisna i kreativna, naišla sam na origami i tako sam se lagano upoznala sa origamijem, kazala je Sanja Srbljinović Čuček, voditeljica radionice.
Polaznici radionice su izrađivali origamije raznih oblika, te su se na taj kreativan način pobliže upoznali sa japanskom kulturom.
Za dobivanje modela origamija potrebno je uložiti trud, vrijeme i preciznost.
Jedan od najpoznatijih modela origamija je ždral, eseteski savršeni origami model koji predstavlja pticu ždrala i njegovih tisuću godina života. Pokloniti nekome ždrala znači željeti mu tisuću godina sretnog života. Svaki model ima svoje značenje.
– Od kad sam se počela baviti izradom origamija, povezala sam se sa ljudima iz cijelog svijeta te svakodnevno komuniciram s mnoštvom ljudi. Origami mogu nazvati “peace od paper” što može značiti komad papira ili mir, papir koji simbolizira mir, istaknula je voditeljica Srbljinović Čuček.
Origami je veoma složen i delikatan, zabavan, ujedno i jeftin način umjetničkog izražavanja koji na površinu iznosi najljepše i najmaštovitije kreacije. Origami potječe iz drevnog Japana, a obožavaju ga djeca i odrasli diljem svijeta, a danas se smatra vrlo kreativnom i sofisticiranom umjetničkom formom.
Izložba “Ususret japanskoj tradiciji” u Gradskoj loži biti će otvorena do 29. ožujka 2010. godine.