Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zaštita Premude od požara

Autor: Ante Šarunić

16.03.2010. 23:00
Zaštita Premude od požara

Foto: Zvonko KUCELIN



Osnivanjem DVD Premuda zadarski bi otoci gotovo u potpunosti bili “pokriveni” DVD-ima. Preostaje još, naime, osnivanje DVD-a na otoku Olibu što govori da se o protupožarnoj zaštiti na otocima vodi računa
U tijeku ovoga mjeseca ili najkasnije u travnju i na otoku Premudi bit će osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo, doznajemo od Željka Šoše, zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije.
To bi bilo, kada se govori o zadarskim otocima, 14. DVD.
Osnivanjem DVD Premuda, zadarski bi otoci gotovo u potpunosti bili “pokriveni” DVD-ima. Preostaje još, naime, osnivanje DVD-a na otoku Olibu što govori da se o protupožarnoj zaštiti na otocima vodi računa.
Osnivanje DVD-a na zadarskim otocima, posebno onim udaljenim od Zadra i po nekoliko sati vožnje brodom, ponajprije je u interesu samih mještana.
Otoci, posebno oni udaljeniji, u slučaju požara, bili su upućeni jedino na kanadere.
Problem je ponajprije u slabo naseljenim otocima i starosnoj dobi stanovništva. Ipak, požari su najučestaliji u ljetnim mjesecima kad na otocima ima veći broj ljudi koji mogu prvi intervenirati u slučaju izbijanja požara. Kako je od posebno velike važnosti što hitrije djelovanje u samom početku izbijanja požara, takvu bi ulogu uspješno mogli odigrati upravo vatrogasci okupljeni u DVD-u i drugi sumještani, koristeći odgovarajuću protupožarnu opremu.
Da Vatrogasna zajednica Zadarske županije, na čijem se čelu nalazi vrlo agilno vodstvo predvođeno predsjednikom Kažom Kolanovićem, zapovjednikom Željkom Šošom i njegovim zamjenikom Borisom Jovićem vodi dobru protupožarnu politiku, nastojeći da budu najmodernije opremljeni i obučeni, dokazuje i vijest o skorom stavljanju u funkciju broda koji će služiti za prebacivanje vatrogasaca na otoke i za gašenje požara.
Ovaj će brod, spomenimo i to kao vrlo bitno, za otočane biti namijenjen i za hitan prijevoz bolesnika s otoka u Zadar.