Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zbog prokišnjavanja i gljivice niknule na zidovima

Autor: Boris Kupčak

16.03.2010. 23:00
Zbog prokišnjavanja i gljivice niknule na zidovima

Foto: Vedran SITNICA



Zbog lošeg krova cijeli stan nam pliva u vodi, najviše se bojimo struje, vlaga je sve zahvatila i strah nas je koristiti bilo što električno. Svjetlo nekad moram paliti drvetom, kazao je Olivari
Stanare zgrade u Ulici A. G. Matoša 3, koja se nalazi u neposrednoj blizini biogradskih hotela, već duže vrijeme muče infrastrukturni problemi.
Naime, više zgrada je još uvijek spojeno na septičku jamu koja se svako malo prelijeva, dok su najveći problemi stanara na najvišem katu jer oronuloj zgradi prokišnjava krov. Najgora situacija je u stanu umirovljenika Ante Olivarija. Zidovi su uništeni, stan je pun vlage i gljivica, a čak i svjetlo pali sa strahom od strujnog udara, jer to se već i dogodilo majstoru koji je popravljao instalacije. Rješenje problema ne nazire se tako skoro, jer kako nam je rekao trenutačni upravitelj Mirko Novaković iz tvrtke Bošana d.o.o., stanari ili bar natpolovična većina trebaju se međusobno dogovoriti i platiti radove, što već duže vrijeme nisu uspjeli. Ante Olivari kazao nam je da je njegov najveći problem prokišnjavanje zbog kojega on i supruga nemaju gdje spavati kada pada kiša, po cijeloj kući su posude u koje kapa voda.
– Zbog lošeg krova cijeli stan nam pliva u vodi, najviše se bojimo struje, vlaga je sve zahvatila i strah nas je koristiti bilo što električno. Svjetlo nekad moram paliti drvetom, dolazio nam je električar iz tvrtke Bošana, ali i njega je struja udarila dok je popravljao. Uz probleme s krovom, veliki je problem i s kanalizacijom za koju smo još 2008. godine nas sedam stanara platili po 4.000 kuna, trebali su nas spojiti na glavni vod, a iako je prošlo već 2 godine to još nije napravljeno, govori Olivari, dodajući da su do sada poslali veliki broj pisama počevši od gradonačelnika i šefa Bošane d.o.o., kao i gradskim vijećnicima, no svi su se oglušili.
– Što se tiče kanalizacije ništa nam nije napravljeno. Potrebna nam je hitna sanacija krova, kao i spoj na kanalizaciju. Zgrada je vlasništvo nas stanara i trebalo bi naći majstora koji će to popraviti. No nas je ovdje sedam stanara i s nekima se ne može raditi i dogovarati, kazao je Ante Olivari, dodajući da je Bošana obećala da će napraviti spoj na kanalizaciju, no to nije napravljeno, jer još uvijek nije potpisan međuvlasnički ugovor.
Prinudni upravitelj zgrade Mirko Novaković kazao je da je problem što se svi stanari ne mogu dogovoriti.
– Stanarima iz obje zgrade, koje su povezane na zajedničku cijev, Grad je uvjetovao da uplate novac za spajanje. Jedan stanar iz druge zgrade nije uplatio i mi nismo dobili odobrenje. Naknadu za priključenje su uplatili, kao i svi ostali koji su trebali, kazao je Novaković.
Problem s prokišnjavanjem krova ponovno je problem s neslogom stanara.
– Nije potpisan međuvlasnički ugovor kojim bi mi postali upravitelji uz malo šire ovlasti, koje su nam sužene. Zahvat na krovu je prema procjeni oko 70 tisuća kuna, a na računu stanara je 7.500 tisuća, ostatak ili će uplatiti sami ili će nas uzeti za redovnog upravitelja te ćemo potpisati ugovore i tražiti model financiranja. Ovako dok se njih četvero ne mogu sastati i izabrati predstavnika, mi nemamo o čemu pričati, kaže Novaković, dodajući da se od njih sedam niti njih četvero nisu dogovorili.
– Stanari ne mogu očekivati da će njima to neko drugi napraviti. To je njihova zgrada i njihov krov i to moraju sami financirati. Nije vlasnik ni Grad ni Bošana d.o.o., zaključio je Novaković.