Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Crkva u Mrljanima stajat će ukupno 2,5 milijuna kuna

16.03.2011. 23:00
Crkva u Mrljanima stajat će  ukupno 2,5 milijuna kuna


Prva faza izgradnje  mrljanske crkve je završena, ističe  don Josip Lisica župnik mjesta  Pašmana, Mrljana i Neviđana.
Naime, prije petnaestak mjeseci  započela je izgradnja novog sakralnog objekta u samom centru mjesta  Mrljane na otoku Pašmanu. Jedan  od razloga izgradnje novog mrljanskog svetišta je svakako i taj što je  dosadašnja stoljetna crkva svetog  Antona Padovanskog obnovljena  daleke 1874. godine u derutnom  stanju te kao takva više nije prikladna za održavanje vjerskih  službi. 
Kako će cijelokupna izgradnja crkve koštati oko 2,5 milijuna kuna,  građevinski radovi podijeljeni su u  tri faze. Glavni je donator Zadarska  nadbiskupija. Svojim novčanim prilozima pomažu i mještani kao i domaći i strani gosti koju već godinama tijekom turističke sezone  borave u ovom slikovitom mjestu te  Mrljane doživljavaju kao svoj drugi  dom. 
– Imali smo i dvije zapažene donacije. Avans za buduća zvona koja  će se ugraditi u niše zvonika visokog  18 metara uplatila je mrljanska obitelj Gorana Cimere. Uz župljanku  Biserku Bačić za izgradnju budućeg  oltara donirali su i mještani, kaže  don Lisica, spominjući i članove  Župnog vijeća koji su aktivno sudjelovali u pribavljanju svih potrebnih dokumenata za izgradnju crkve.
Aktivno su se uključile i župljanke: Anđelka Cimera, Branka Jadreško, Dragica Mladenka i Dragica Jureško, a posebnu zahvalu don  Lisica upućuje sakristanu Anti Jadrešku.
U posljednje vrijeme povećan je i  broj ministranata, ističe mrljanski  župnik, a uz veliki broj ministranata,  učenika od 3. do 8. razreda osnovne  škole postoji realna mogućnost da  Mrljanci dobiju ponekog sjemeništarca.
Kad je u pitanju naziv crkve, župnik Lisica nije siguran, jer o titularu  odlučuje Zadarska nadbiskupija.  Sveti Mihovil je zaštitnik župe Neviđane-Mrljane, suzaštitnik je Anton Padovanski te je bratovština posvećena svetom Antonu Pustinjaku,  a prema mišljenu don Lisice i samih  mještana, novoizgrađena crkva trebala bi biti posvećena svetom Jerolimu.
– Taj se dalmatinski svetac u Mrljanima tradicionalno štuje i slavi 30.  rujna, neposredno nakon blagdana  Sv. Mihovila, glavnog nebeskog  zaštitnika župe Neviđane-Mrljane,  pojašnjava na kraju don Lisica.