Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvatski diplomati preseljeni u Osaku

16.03.2011. 23:00
Hrvatski diplomati  preseljeni u Osaku


Hrvatskim građanima koji se trenutno nalaze u Japanu Ministarstvo preporuča se da napuste zemlju, ukoliko njihov ostanak nije nužan. Ukoliko namjeravaju ostati, savjetuje im se da odu u područja u južnom dijelu Japana


Ministarstvo  vanjskih poslova i europskih  integracija jučer je prvi puta  službeno i javno pozvalo Hrvate da napuste Japan i istovremeno odlučilo hrvatske  diplomate preseliti iz Tokija u  Osaku.
“Hrvatskim građanima koji  se trenutno nalaze u Japanu  Ministarstvo preporuča da napuste zemlju, ukoliko njihov  ostanak nije nužan. Ukoliko  namjeravaju ostati, savjetujemo da odu u područja u  južnom dijelu Japana. Savjetujemo također da redovito  prate izvještaje nadležnih japanskih tijela kao i informacije  koje će biti objavljene na stranicama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Japanu”,  priopćeno je sa Zrinjevca.
Prema neslužbenim informacijama, diplomati su i dalje  u kontaktu s hrvatskim  državljanima koji su dobro, ali  su neki najavili da će napustiti  Japan ili su to već učinili. S  druge strane, diplomatsko  osoblje zasad neće odlaziti iz  Japana, no bit će smješteni na  sigurnijoj lokaciji, u Osaki. Kako doznajemo, smještaj u tom  gradu trebala bi im osigurati  osoba koja je u procesu imenovanja za hrvatskog počasnog konzula u Japanu budući  da u Osaki Hrvatska nema  ured jer predstavništvo dosad  nije postojalo.
Unatoč premještaju, djelatnici veleposlanstva – privremeni otpravnik poslova Sanjin  Vlastelica te Alen Božičević i  Jelena Božičević – i dalje će biti  dostupni putem telefona i  e-maila. Upravo je komunikacija elektroničkom poštom  navodno najsigurnija, jer je i  jučer bilo problema s telefonskim vezama. Hrvatsko veleposlanstvo objavilo je i internetske adrese na kojima se  mogu naći službene informacije japanske vlade o rezultatima mjerenja radijacije u  okolišu po prefekturama.