Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Japance dirnulo suosjećanje Hrvata s njhovom tragedijom

16.03.2011. 23:00
Japance dirnulo suosjećanje Hrvata s njhovom tragedijom


Jučer popodne su u Zadar stigli japanski turisti, prvi nakon strašnih katastrofa koje od prošloga tjedna u nizu pogađaju tu zemlju na Dalekome istoku. Ova skupina od 22 turista sletjela je u Europu, u Trst, u utorak, nakon nekih 12 sati leta iz Tokija i ona je tek jedna od redovnih grupa koje stalno tijekom cijele godine dolaze u Europu, pa tako i u Hrvatsku. Doputovali su talijanskim zračnim prijevoznikom Alitalia. Grupe koje dođu do Hrvatske slijeću najčešće u austrijske ili talijanske zračne luke, a potom autobusima nastavljaju po Hrvatskoj. Ovi turisti iz Tokija i okolice su uredno, kako je davno bilo i planirano krenuli na ovaj turistički daleki put, a hoće li nakon njih doći i sljedeći, odnosno hoće li doći do prekida turističkih putovanja iz Japana tek ćemo vidjeti. Naime, oni su čuli da bi se mogli i ukinuti letovi, pa su čak izrazili bojazan da se možda neće prema planu moći vratiti kućama. Ipak oni su pravi Japanci, optimisti i vjeruju da će sve biti u redu, da zračenja od stradalih nuklearki neće dospjeti do njihova dijela zemlje, te da će se u dogledno vrijeme život normalizirati.
Između ostaloga rekli su kako su ovdje sretni, jer imaju odličan smještaj, pa i hrane koliko hoće, jer oni vide putem televizije i interneta, kako su zadnjih dana dućani u njihovom Tokiju već sasvim ispražnjeni.
Ova grupa turista je šarolika što se tiče godina, premda je Japancima teško odrediti godine, a među njima ima dosta starijih i dosta mlađih ljudi, pa čak i jedna malena 16-mjesečna beba u kolicima.
Zanimljivo je navesti i podatak kako je kada je čuo da bi ovi Japanci mogli i produžiti boravak, ako avioni ne budu letjeli, naš kolega Zvonko Kucelin odmah ponudio mladome bračnom paru s bebom da se smjeste kod njega, ponudio im je apartman i hranu, sve besplatno! Naravno, zasad se oni nadaju da će se vratiti doma prema planu, ali velikodušna ponuda vrijedi za svaki slučaj. Ova ponuda je izmamila suze mladime japanskom paru. Oni su rekli i da se dive Hrvatima na njihovu suosjećanju s ljudima u Japanu, da je slika o paljenju svijeća i iskazivanju sućuti ispred japanskoga Veleposlanstva u Zagrebu, što su usred prosvjeda učinili Zagrepčani, više puta prikazivana na mnogim japanskim tv stanicama.
Inače, skupini Japanaca koja je u Zadar doputovala iz Lovrana, domaćin je bio poznati zadarski turistički vodič Davor Stipanić, specijaliziran između ostalih i za vođenje Japanaca, koji uglavnom Zadar pokazuje svim Japancima što dođu ovamo. On je i njih proveo po zadarskome Poluotoku, od Pet bunara, do katedrale, Svete Marije i Donata, do Svetoga Krševana, orgulja i drugih znamenitih lokacija u starome dijelu grada. Japanci imaju i svoga vodiča, koji ih vodi sve od polazne točke do povratka kućama, ovoga puta je to bio Sugiora Ichiro, koji ih je poslije Zadra poveo u Šibenik, gdje su noćili. Njihov put organizira japanska agencija zajedno s agencijom Promet T&T iz Ljubljane, odnosno podružnice u Hrvatskoj. Poslije Šibenika odlaze u Split i Dubrovnik, te preko BIH na Plitvice, neizostavnu lokaciju japanskih turista, na koju ih nerijetko vodi i Davor Stipanić, dobar poznavatelj ovih ljudi, u svakome pogledu drugačijih od nas sa zapada. Ono što nam je Stipanić pričao o Japancima davno prije današnje njihove drame, sada vidimo, sada kada cijeli svijet upro oči u tu Zemlju izlazećeg sunca, kako je nazivamo oduvijek. To su ljudi mirni, tihi, disciplinirani, visokoobrazovani, radišni, toliko da gotovo nemaju godišnjih odmora. Zanimljiv je i podatak da u njihovome jeziku ne postoji riječ za slobodno vrijeme, pa su u novije vrijeme “posudili” iz engleskoga “free time”!
Znamo da ima oko 130 milijuna Japanaca, da žive na oko 7.000 otoka. Zapadni svijet još ni sada ne zna puno o Japanu, jer priča o tim ljudima je puna zanimljivosti. Jedna je i to da se oni ne vole tuširati, već se kupaju u kadi. Uvijek traže hotele s kadama. Oni se u kadi toćaju, u njoj meditiraju, čitaju, gledaju tv i slušaju radio. To rade svakodnevno, pa se znade dogoditi da kad dođe skupina Japanaca u hotel, ubrzo se isprazni kotao s toplom vodom!