Kolači za Afriku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Učenici i profesori pripremali su kolače koje su jučer prodavali u školi, a sredstva su namijenjena školovanju djece u Africi

Nekoliko zadarskih osnovnih i srednjih škola od prošle je godine uključeno u projekt "Škole za Afriku", koji je još 2004. godine razvio UNICEF, a jučerašnjom im se akcijom priključila i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

Naime, posljednjih nekoliko dana tamošnji učenici i profesori pripremali su kolače i slastice koje su jučer prodavali u svojoj školi, a sredstva prikupljena od prodaje namijenjena su za pomoć pri školovanju djece u Africi. Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, oduševljen je interesom koji su učenici pokazali sudjelovanjem u ovoj akciji.

- Dobili smo ponudu za uključenje u UNICEF-ov projekt 'Škole za Afriku' što smo mi prihvatili i to najprije zbog razvijanja humanitarnog djelovanja kod naših učenika. Moram priznati da sam uistinu ugodno iznenađen kad sam vidio s kakvim su oduševljenjem prihvatili projekt. Vrlo brzo su se dogovorili da će peći kolače i na taj način organizirati humanitarnu akciju za djecu Afrike, kazao je Tomčić, istaknuvši da je ovaj projekt u svakom slučaju pozitivan, i to ne samo zbog konkretne pomoći siromašnim zemljama, nego i zbog razvijanja osjećaja za humanitarno djelovanje kod učenika.

- Uključili smo se u ovaj projekt najprije u namjeri da učenicima pružimo priliku da pokažu svoje suosjećanje i mogu reći da smo jako zadovoljni onim što su nam učenici pokazali, istaknuo je Tomčić.

Naime, cilj ovog UNICEF-ova projekta je da se djeci u šest zemalja - Angoli, Malaviju, Mozambiku, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu omogući školovanje, a od prošle godine, UNICEF je svoju brigu za školovanje djece u okviru inicijative "Škole za Afriku" proširio na još pet zemalja: Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Mali i Niger. Dakle, konkretna namjera je omogućiti obrazovanje za osam milijuna djece iz 11 afričkih zemalja. UNICEF će pomoći izgraditi nove ili popraviti stare školske objekte, a djeca će dobiti knjige, bilježnice, olovke i ostale školske potrepštine. Također, UNICEF će educirati učitelje obrazovnim metodama prilagođenima djeci, a važno je istaknuti da su se lokalne zajednice aktivno uključile u gradnju škola te preuzimaju odgovornost za vlastitu administraciju, što je vrlo važan preduvjet za održivost rezultata. Valja napomenuti, kako gotovo polovica stanovništva u supsaharskoj Africi preživljava s manje od jednog dolara na dan, što je manje od pet kuna. Djeca iz siromašnih obitelji u Africi izloženija su riziku od pothranjenosti, izrabljivanja, zlostavljanja i zaraze HIV-om. Za većinu afričke djece obrazovanje predstavlja jedini način da se izvuku iz siromaštva. Samo oni koji znaju čitati, pisati i računati mogu se nadati bolje plaćenom poslu kada odrastu.

 

Humanitarci u OŠ Šime Budinića
Prije pola godine u projekt "Škole za Afriku" uključila se i zadarska OŠ  Šime Budinića, a svoje je aktivnosti započela pripremanjem kruha i kolača  te njihovom prodajom u školi u sklopu obilježavanja manifestacije "Dani  kruha". Ovdje je konkretno bila riječ o prikupljanju pomoći za djecu Etiopije,  odnosno sredstava za izgradnju i opremanje škole u ovoj afričkoj zemlji. U  ovaj su projekt uključeni svi učenici od prvog do osmog razreda, a prva od  tih aktivnosti je bila upravo ova prodaja krušnih proizvoda, što su ih  pripremili roditelji učenika, te plodova zemlje koje su također donirali  roditelji, dok se tijekom školske godine u ovoj školi odvijaju brojne druge  aktivnosti radi pomoći za izgradnju škole u Etiopiji.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno