Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Među projektima i plinovod Benkovac-Split

16.03.2011. 23:00
Među projektima i plinovod Benkovac-Split


Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor predstavila je danas desetak investicijskih projekta, vrijednih gotovo 13 milijardi kuna, a koji će u nekoj od faza realizacije biti u drugom tromjesečju ove godine.
Najveći je iznos investicije projekta Hrvatske elektroprivrede (HEP) u novi blok Termoelektrane Plomin, od oko 5,5 milijardi kuna, potom Janafov projekt Jugoistočnog europskog produktovoda, vrijedan ukupno oko 3,2 milijarde kuna, te turistički projekt Brijuni Rivijera čija se vrijednost procjenjuje na 2 do 2,5 milijardi kuna.
Za novi blok TE Plomin, instalirane snage 500 megavata, u drugom se tromjesečju očekuje odabir strateškog partnera, a za Janafov se projekt očekuje osnivanje tvrtke kćeri kao nositelja tog projekta.
Projekt Brijuni Rivijera predviđa hotelski i apartmanski smještaj u kategoriji 4 do 5 zvjezdica, dvije luke nautičkog turizma i sportsko-rekreacijskih sadržaji, a riječ je o tri projekta – Pineta, Hidrobaza, otok Sveta Katarina i Monumenti. Za svaki će se raspisati zaseban međunarodni natječaj u drugom tromjesečju ove godine, a ići će se na koncesiju, ističe potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević.
Premijerka posebno ističe značaj tog projekta za zapošljavanje, kod projekta Pineta 308 direktnih novih radnih mjesta i 430 indirektnih, Hidrobaze 250 direktnih i 280 indirektnih i Svete Katarine i Monumenta 220 direktnih i 250 indirektnih radnih mjesta.
Premijerka je predstavila i projekte Hrvatskih željeznica, ukupno vrijedne 700 milijuna kuna. Riječ je o projektima HŽ Vuče vlakova, vrijednosti 400 milijuna kuna za ugovaranje 20 dizel-električnih lokomotiva i zamjenu starih novim lokomotivama, projektima HŽ Carga u izgradnju naftnog terminala u Slavonskom Brodu, projektiranje i razvoj infrastrukture, vrijednosti 150 milijuna kuna, te više projekta HŽ Infrastrukture vrijednih 150 milijuna kuna.
Dva projekta Hrvatskih voda ukupno su vrijedna 310 milijuna kuna – obrambeni nasip na Neretvi vrijedan je oko 100 milijuna kuna, a projekt pročišćavanja otpadnih voda, vodovodne i kanalizacijske mreže u Slavonskom Brodu 210 milijuna kuna.
Projekti Plinacroa vrijedni su 687 milijuna kuna, a riječ je o početku izgradnje plinovoda Benkovac-Split s odvojcima za Trogir, Šibenik i Knin, dok se puštanje u rad plinovoda Benkovac-Zadar očekuje u svibnju, a plinovod Gospić-Benkovac završit će se u travnju.
Kosor je istaknula i kako realizacija desetak projekata predstavljenih za prvo tromjesečje ove godine ide prema planu.
“Svi naši planovi u tom smislu su ostvareni i, što je najvažnije, držimo se rokova”, kazala je premijerka.
Istaknula je i veliki interes za natječaj za koncesionara za Zračnu luku Zagreb za što je preuzeto 40-ak dokumentacija.
“Interes potencijalnih investitora za Hrvatsku je velika. Hrvatska se percipira kao uređena i sigurna zemlja”, kazala je.
Premijerka je podsjetila da su investicijski projekti, uz završetak pregovora za ulazak u EU, najvažniji zadaci Vlade u ovoj godini, te istaknula značaj investicijskih projekta i u javnom i u privatnom sektoru, vrijednosti u svakoj skupini od oko 14 milijardi eura.
Najavila je i da će Vlada učiniti sve za dodatno uklanjanje prepreka investicijama, te izmjene nekih zakona, spominjući zakone o šumama, o građenju, o poticanju investicija, kao i osnivanje posebnog savjetodavnog tijela Vlade koje će pratiti realizaciju i predlagati nove projekte.
Upitana za informacije o plasmanu hrvatskih državnih obveznica u SAD-u u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, premijerka Kosor je kazala kako za treba sačekati povratak ministrice financija Martine Dalić iz SAD-a te da za sada može kazati da taj posao pokazuje da se Hrvatska percipira kao stabilna zemlja.