Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nastavljaju se tradicionalni projekti, a stižu i neki novi

16.03.2011. 23:00
Nastavljaju se tradicionalni  projekti, a stižu i neki novi


Ove godine će se održati predstava studentice kroatistike u suradnji s HNK Zadar, koja će za sve studente biti besplatna. Novitet je projekt FAKK (festival amaterske kreativnosti i kulture), zatim KOST.AR (međunarodni simpozij studenata arheologije koji će se održati u Zadru), S.I.P.A. (tečaj ronjenja u suradnji s Odjelom za arheologiju za koje će polaznici dobiti certifikat)


Natječaj za studentske projekte je okončan.  Što će se realizirati kroz ovu  kalendarsku godinu, koji su  novi, a koji projekti će nastaviti tradiciju održavanja,  saznali smo od predsjednice  Studentskog zbora Sveučilišta  u Zadru Ane Šašek. Mada se  još uvijek čeka potvrda  Skupštine SZ i Senata, sasvim  je izgledno da će se i ove  godine održati Bakhanalije,  Dani povijesti, Irski dani se  već održavaju, no tu su i sasvim novi projekti. Iako kasnije  nego lani kada se u ovo vrijeme već znalo koji studentski  projekti imaju novčanu podršku SZ, za ovu godinu natječaj nije bilo moguće iz tehničkih razloga raspisati prije.  Razlog tomu stoji u činjenici,  kaže Šašek, što je Ministarstvo  znanosti, obrazovanja i športa  zatražilo da se kroz veljaču  dostave kompletni financijski  izvještaj za 2010. kako bi se na  temelju istog mogla dodijeliti  sredstva za 2011.
– Mi smo svjesni kako je  mjesec veljača u kojem je raspisan natječaj nezgodan za  izradu projekata jer je to vrijeme ispitnih rokova. Zbog toga smo i produžili natječaj za  nekoliko dana, jer je do isteka  roka zadnjeg dana veljače  pristiglo samo 10-ak projekata. Na koncu ih je zaprimljeno  44, s ukupnim potraživanjima  od oko 446.000 kuna. Proračun Studentskog zbora za  2011. će ostati otprilike na  prošlogodišnjoj razini, znači  oko 360.000 kuna, od čega će  220.000 kuna biti namijenjeno  projektima, a ostatak će biti  raspoređen na projekte koji se  prijave naknadno, van ovog  natječaja te na materijalne  troškove. Želim naglasiti kako  neće biti nikakvih problema  ako se neki projekt upravo  realizira kao Irski dani ili neki  koji će se realizirati do konačne potvrde proračuna SZ  na sjednici Senata najavljene  za idući tjedan, kaže Šašek.  Povjerenstvo za studentske  projekte se sastoji od pet studenata (Hrvoje Štajduhar, Vedran Lešić, Marko Franić, Ivona Maršić i Ana Šašek) i dvoje  profesora, dr. sc. Josip Ćirić i  Ivana Škevin, prof. Kao i svake  gofine, neki studentski projekti su dobili potpunu a neki  djelomičnu financijsku potporu. Tako će se ove godine  održati predstava studentice  kroatistike u suradnji s HNK  Zadar, koja će za sve studente  biti besplatna. Novitet je projekt FAKK (festival amaterske  kreativnosti i kulture), zatim  KOST.AR (međunarodni simpozij studenata arheologije  koji će se održati u Zadru),  S.I.P.A. (tečaj ronjenja u suradnji s Odjelom za arheologiju za koje će polaznici dobiti certifikat). Iako se lani  zbog financijskih razloga nije  realizirao, ponovno je prijavljen projekt 1. Biennale hrvatske mlade fotografije. Ako  bude prema planiranome ove  godine ćemo imati i jedno  sportsko natjecanje. Časopisi  koji su zatražili financiranje  SZ su Rostra, Serillia i Kontrast. Sufinanciranje je zatražila i Udruga studenata Europe – AEGEE Zadar, udruga  Ex libris, Francofolie, kazališna trupa, projekt Volontiram, kao i mnogi drugi projekti o kojima ćemo znati više  nakon konačne potvrde proračuna Studentskog zbora.