Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Obvezu ispunio samo Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru

16.03.2011. 23:00
Obvezu ispunio samo Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru


U Ministarstvu znanosti kažu da Božidar Kalmeta nije potpisao sporazum o suradnji, dok Ministarstvo mora tvrdi da je sporazum potpisan, a da su glavna kočnica sveučilišta


Tko je odgovoran  za činjenicu što se prvi hrvatski “obrazovni” brod “Kraljica mora” već gotovo godinu  dana nalazi na mrtvom vezu i  ne ispunjava svrhu za koju je  građen, jer nitko ne želi snositi  enormne troškove u visini od  25 tisuća kuna dnevno za  odrađivanje praktične nastave  teško je utvrditi. Pita li se  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje treba  pokrivati tekuće troškove  odrađivanja praktične nastave, odgovornost  je na vlasniku  broda, odnosno Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture. Naime, kako pojašnjavaju u Ministarstvu znanosti,  ministar mora Božidar Kalmeta još nije potpisao sporazum o međusobnoj suradnji  između tih dvaju ministarstava, dok je Ministarstvo znanosti, kaže glasnogovornik  Duje Bonacci, svoj dio posla u  potpunosti odradilo te je ministar Radovan Fuchs sporazum odavno potpisao.
– U nekoliko smo navrata  slali požurnicu Ministarstvu  pomorstva da se taj sporazum  potpiše, međutim do toga nije  došlo. U međuvremenu smo  osigurali sredstva za korištenje broda u nastavne svrhe iz  decentraliziranih sredstava, temeljem čega će osnivači pomorskih škola i fakulteta zaključivati pojedinačne ugovore s upraviteljem  broda, pojašnjava Bonacci.
Tvrdnju da ministar Kalmeta još uvijek nije potpisao  sporazum u Ministarstvu mora demantiraju, jer prema riječima glasnogovornice Marine Halužan taj je sporazum  potpisan još krajem prošle godine. Prema pojašnjenju tog  Ministarstva glavna su kočnica za korištenje broda  sveučilišta koja u svojim proračunima nisu predvidjela  sredstva za tu svrhu, a kako  pojašnjava državni tajnik za  more Mario Babić tu je obvezu ispunio samo Pomorski  odjel Sveučilišta u Zadru koji  će u travnju započeti s korištenjem školskog broda.
– Ostala sveučilišta dosad  nisu osigurala sredstva, a to je  izvan nadležnosti Ministarstva mora. Predstavnici srednjih škola i fakulteta predložili su za ovu godinu raspored korištenja školskog  broda kojim se predviđa da će  ga u proljetnom razdoblju koristiti fakulteti, a u jesenskom  škole. Županije kao osnivači  srednjih pomorskih škola osigurale su u 2011. sredstva za te  namjene te će ga učenici moći  koristiti od rujna ove godine  kako bi im se obuka na brodu  uklopila u proces pripreme za  državnu maturu. Za  namjene  održavanje i opremanje broda  stalnom posadom prošle godine Ministarstvo mora osiguralo je 2 milijuna kuna, a  ove godine 2,8 milijuna kuna.  Ta sredstva u cijelosti pokrivaju troškove redovnog i izvanrednog održavanja broda,  osiguranje broda i troškove  posade, dok brod ne plaća  lučke pristojbe. Istim zaključkom Vlada je zadužila  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da  osigura  sredstva za korištenje broda u  nastavne svrhe, prvenstveno  gorivo i hranarinu za učenike i  studente, zajključuje državni  tajnik.