Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Potres potresao izvoznike

16.03.2011. 23:00
Potres potresao izvoznike


U Japan su izvozile brojne tvrtke Zadarske županije, a među njima se najviše ističu uzgajivači tune koji svoje proizvode plasiraju na japansko tržište i čiji su proizvodi jako cijenjeni u toj zemlji. Tvrtke predvodnice izvoza u Japan su: Kali tuna, Solana Nin, Jadran tuna, San Žak, Kamen Benkovac, Maraska te Tvornica mreža i ambalaže


Potres, tsunami i  nuklearna prijetnja ovih dana  tresu Japan i mnogi se pitaju  kako će se ova katastrofa odraziti na cijeli svijet. Nedavna  katastrofa koja je pogodila jednu od vodećih gospodarskih  svjetskih sila mogla bi se odraziti i na cjelokupnu svjetsku  ekonomiju, pa tako i na brojne  tvrtke iz Zadarske županije čiji  je izvoz orijentiran na Japan.
Naime, ukupni robni izvoz u  Zadarskoj županiji za prošlu  godinu iznosio je 192,6 milijuna dolara, od čega je izvoz u  Japan iznosio 29,7 milijuna dolara, što je tu dalekoistočnu  zemlju smjestilo na drugo  mjesto najvažnijih zemalja u  koje se izvozi iz  Zadarske županije.
Tijekom  prošle godine u  Japan su izvozile  brojne tvrtke Zadarske županije,  među kojima se  najviše ističu uzgajivači tune, koji svoje proizvode plasiraju na  japansko tržište i  čiji su proizvodi jako cijenjeni  u toj zemlji. Tvrtke koje su  predvodnice izvoza u Japan su:  Kali tuna iz Kali, Solana Nin iz  Nina, Jadran tuna iz Biograda,  San Žak iz Biograda, Kamen  Benkovac iz Benkovca, Maraska iz Zadra te Tvornica  mreža i ambalaže iz Biograda.    
 – Japan je vrlo zanimljivo  tržište za naše proizvođače i  prerađivače što ga stavlja na  drugu po redu zemlju izvoza,  odmah iz Italije. On je vrlo  bitan jer se glavnina ribe koja  se uzgoji kod nas izveze upravo  u Japan. Ipak, glavnina ribe  već je prije par mjeseci izvezena jer se većina izvoza ribe  obavlja oko Nove godine i u  siječnju. Nadam se da će se do  sljedeće kampanje izvoza stanje u Japanu smiriti i da neće  biti problema za sljedeću godinu, rekao je Denis Ikić, tajnik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar.
Isto se nadaju i u Jadran tuni  gdje su nam potvrdili da je sva  riba već prije dva mjeseca izvezena za Japan. Nadaju se da  će se do sljedeće zime stanje u  Japanu vratiti u normalu i da  neće imati većih problema s  plasiranjem svojih proizvoda  na japansko tržište.
 – Japanci su naučili jesti ribu,  a posebno tunu, i mislim da se  njihove prehrambene navike  neće promijeniti. Vjerujemo  da će se situacija dovesti u  normalu nakon što se oporave  od katastrofe koja ih je zatekla, rekli su iz Jadran tune.  Dodali su da oni rade kao da se  ništa nije dogodilo i pouzdaju  se u sposobnost Japanaca da se  brzo oporave. Njihovi partneri, rekli su, dobro su i nisu  pretrpjeli veća oštećenja. Ipak,  istaknuli su da je još rano za  davanje bilo kakvih procjena.
I u Solani Nin su nam potvrdili da još ne znaju kako će se  odvijati suradnja i izvoz s partnerima iz Japana.
 – Netom prije nesreće dostavili smo pošiljku svojih  proizvoda u Japan, a kako će  se naša suradnja dalje odvijati  ne znam. Do sada smo za Japan izvozili sitnu sol, a bilo je  pregovora i o izvozu drugih  proizvoda, ali kako će se pregovori od sada razvijati i što će  od suradnje biti još ne mogu  reći, rekao je Ivan Brnjac, voditelj prodaje Solane Nin.