Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadrani pružaju ruku Japanu

16.03.2011. 23:00
Zadrani pružaju ruku Japanu


Obje organizacije imaju otvorene žiro račune, donatorske telefonske linije i on-line donacije, a s prikupljenim sredstvima raspolagat će predstavnici ovih organizacija u Japanu


Svakodnevni napisi, fotografije i snimke užasa  u Japanu pokrenute jakim potresom i tsunamijem, i kod  Zadrana sve više izazivaju  želju da unesrećenima  olakšaju koliko mogu. Od petka, kad se dogodio potres,  telefoni zadarskog Crvenog  križa i Caritasa Zadarske nadbiskupije zvone češće no  inače, a ljudi se raspituju kako  mogu pomoći.
Spremni pomoći
Kako kaže Mirjana Tadić iz  Caritasa Zadarske nadbiskupije, Zadrani su uvijek spremni pomoći u ovakvim situacijama.
– Iako su i sami u teškoj  situaciji, Zadrani su spremni  pružiti ruku drugima u teškim  prilikama. Lijepo je da i ovaj  put naši sugrađani prepoznaju  potrebe drugih, kaže Tadić.
I Bore Galac, predsjednik  Gradskog i Županijskog  društva Crvenog križa Zadar,  kaže da su Zadrani pokazali  interes da pomognu.
– Bilo je pojedinačnih poziva građana, a zvali su i iz  Grada Nina, raspitujući se o  mogućim načinima slanja pomoći, govori Galac.
Obje organizacije imaju otvorene žiro račune, donatorske telefonske linije i on-line  donacije, a s prikupljenim  sredstvima raspolagat će  predstavnici ovih organizacija  u Japanu.
Pripravnost i obučenost Japanaca, kako stanovnika, tako  i službi za pomoć, u ovoj katastrofi su se pokazale iznimno važnima.
U slučaju elementarne nepogode ili kojeg drugog izvanrednog stanja i Zadrani  odnedavno mogu biti barem  malo sigurniji. Naime, napreduje uspostavljanje Županijskog interventnog tima za djelovanje u katastrofama pri  Županijskom društvu Crvenog križa.
– Tim sa svojih pet podtimova ustrojen je već neko  vrijeme, a dio članova i voditelja timova već prolazi specijalističku obuku. Dvadeset  osoba, dijelom profesionalaca, a dijelom volontera, podijeljeno je u pet podtimova.  Seminare organizira krovna  organizacija Hrvatski crveni  križ. Obučavaju se za procjenu situacije, za pružanje  psiho-socijalne podrške, za  rad na pročišćivaču za vode za  podtim za osiguranje pitke vode i minimuma higijenskih uvjeta, nadalje za službu  traženja, te za podtim za organiziranje prihvata i smještaja. Postoji i podtim za prvu  pomoć, koji se obučava u Zadru, zajedno s ovdašnjim liječnicima, priča Galac.
Karika u lancu
Iako je to veliki korak, posebno u sadašnjim financijskim (ne)prilikama, dosta toga još nedostaje.
Znanje koje su stekli na  seminarima ipak nije dovoljna  oprema za reagiranje u kriznim situacijama.
– Sljedeći prioritet je svakog  člana tima opremiti s osnovnom opremom. Potrebne su  im uniforme, radio stanica za  svakog radi međusobne komunikacije, zatim prijenosno  računalo… Primarno je je imati osposobljenu i opremljenu  ekipu da može reagirati odmah, a sve drugo postoji u  centralnom skladištu Hrvatskog crvenog križa i, zahvaljujući dobroj povezanosti, može  vrlo brzo stići, navodi Galac.
Mali dio opreme što za sad  Županijski interventni tim  ima, čuva se u skladištu koje je  Grad Zadar prije dva mjeseca  ustupio za ovu namjenu.
– Prije se tu okupljala mladež koja je ostavila puno  smeća. Zato smo morali zatvoriti skladište sa željeznim  vratima i šipkama na prozorima. Trebalo je dovesti  struju i vodu i na sve to smo  potrošili 28.000 kuna. Oprema koju imamo je kap u moru  od onog što nam treba, rekao  je Galac te pokazao sadržaj  skladišta.
Setovi za jelo, plahte i deke  dostatni su za stotinjak ljudi.  Uz to, još je 22 poljska kreveta, 25 nosila, što rabljenih,  što novih, zatim dvadesetak  torbi prve pomoći i rabljeni  šatori. A nedostaje puno toga…
– U slučaju elementarne nepogode, mi smo samo jedna  karika u lancu. Tu su Državna  uprava za zaštitu i spašavanje,  vatrogasci, hitna medicinska  pomoć, Gorska služba  spašavanja… Naša je uloga  evakuirati, evidentirati i  pružiti pomoć i pitku vodu  postradalom stanovništvu. Mi  smo pokazali svoju sposobnost u Domovinskom ratu, a  sudjelujemo u vježbama s  NATO-om i hrvatskim službama. Nadam se ipak da nikad  nećemo testirati sposobnost  Županijskog interventnog tima, već da će služiti samo za  pokazne vježbe, zaključuje  Galac.
 


Brojevi računa




Preko Hrvatskog Caritasa, Japanu građani i tvrtke mogu pomoći uplatom  na broj žiro račun 2340009 – 1100080340 s pozivom na broj 143 u PBZ  banci, zatim pozivom na 060 9010 (cijena poziva 6,15kn, PDV uključen),  online uplatama na www.caritas.hr i novčanom pomoći u svakoj župi te u  uredu Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Crveni križ pomoć za Japan prikuplja na broj žiro računa  2340009-1511555516 s pozivom na broj odobrenja 02, zatim putem  donatorskog telefona 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) ili on-line  donacijom na www.hck.hr.