Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Američka vlada za razminiranje Vlačina dala 25 milijuna dolara

16.03.2012. 23:00
Američka vlada za razminiranje Vlačina dala 25 milijuna dolara


Projekt Vlačine je usvojen jer se radi o projektu koji je od važnosti za lokalno gospodarstvo i zapošljavanje stanovništva


Najveću Maraskinu plantažu višnje maraške Vlačine ponad Zemunika Gornjeg, obišao je jučer predstavnik State Departmenta John E. Stevens. Stevens je zapravo došao u kontrolu sredstava kojima  Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko ITF-a, pomaže razminiranju područja Jugoistočne Europe. Inače ITF je osnovala 1998. Vlada Republike Slovenije kako bi se pomoglo provođenju Daytonskog sporazuma u BiH. Riječ je o fondu koji duplicira prikupljena donatorska sredstva te ih udvostručuje novcem američke vlade. S tako dodanom vrijednošću financiraju se projekti razminiranja. Naime, cijeli prostor Vlačina, prije podizanja trajnih nasada tretirao se kao minsko sumnjivo, napose zbog blizine crte razdvajanja. ITF je u Zadarskoj županiji očistio oko 2 milijuna četvornih metara površine, ali na Vlačinama, gdje se nije radilo o razminiranju već o pretraživanju prostora. Stoga HCR-ovi djelatnici nisu pronašli niti jednu minu.
– 2005. smo dobili donaciju od Maraske u iznosu 4,5 milijuna kuna čime je očišćeno 622.000 četvornih metara površine. Ta donacija je udvostručena u istom iznosu sredstvima Vlade SAD-a tako da je ukupno očišćeno 1,3 milijuna m/2 površine plantaže. Dio Vlačina razminiran je sredstvima talijanskih i norveških donatora, ali najveći donator – Vlada SAD-a je za ovaj projekt osigurala oko 25 milijuna američkih dolara, rekla je predstavnica ITF-ova ureda u Hrvatskoj.
John E. Stevens je rekao da je američka vlada, većinom kroz programe razminiranja, ali i, primjerice, uništavanja konvencionalnog naoružanja, utrošila preko 30 milijuna dolara. Projekt Vlačine je usvojen jer se radi o projektu koji je od važnosti za lokalno gospodarstvo i zapošljavanje stanovništva. Stevens je pohvalio suradnju s Hrvatskim centrom za razminiranje. Gosta iz SAD-a dočekali su predstavnici Maraske d.d. na čelu s direktorom Vandrijem Montabelom, predstavnici Zadarske županije Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese.


Prostor izvan ograde plantaže još minski sumnjiv




Projektom razminiranja Vlačina osigurana je od mina jedna trećina površine plantaže. Ukupno je na 212 hektara 95.00 stabala višnje maraske i najveća je takve vrste plantaža u Europi. Prva značajna berba dogodila se prošle godine kada je ubrano 430 tona maraške i to prvi put strojnim načinom. Minski sumnjiv prostor, nažalost, još se smtra prostor izvan ograde plantaže.