Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bauk alkotesta kruži Ministarstvom uprave

16.03.2012. 23:00
Bauk alkotesta kruži Ministarstvom uprave


Da neki službenici imaju problema s pićem vidi se po natječaju u kojem se traži zaštitar osposobljen za obavljanje alkotestiranja. Prošle godine obavljeno jedno alkotestiranje


Ministarstvo uprave ovih je dana objavilo natječaj za nabavu zaštitarskih usluga u kojem traži zaštitare koji će biti sposobni provoditi i postupak utvrđivanja alkoholiziranosti zaposlenika u sjedištu ministarstva u Maksimirskoj ulici. Zaštitarsku službu koja je u stanju podvrgnuti zaposlene alkotestu Ministarstvo je spremnno platiti nešto više od 237 tisuća kuna i to za razdoblje od 9. travnja do kraja prosinca ove godine.
Drugi je to takav natječaj u Ministarstvu uprave jer je alkotest tražio i bivši ministra uprave Davorin Mlakar u natječaju krajem 2010. godine.
U Ministarstvu otkrivaju da je u prošloj godini “provedeno jedno utvrđivanje alkoholiziranosti zaposlenika”, te da je to državu, odnosno upravu, koštalo 200 kuna bez PDV-a. Unatoč tome što su samo jednom trebali usluge utvrđivanja alkoholiziranosti kod zaposlenika, Ministarstvo je i u ovoj godini odlučilo tražiti zaštitara koji je osposobljen obaviti alkotest.
Što s pijancem?
Kako se doznaje, Mlakara je na alkotestiranje potaknuo problem s jednim službenikom, što dokazuje i jedan alkotest u prošloj godini, koji je često dolazio pijan na posao, ali protiv njega nije bilo moguće provesti stegovni postupak jer nisu uspijevali prema propisanom postupku ustanoviti pijanstvo. Radi toga je angažiran zaštitar koji je ovlašten raditi i alkotestove. Čini se da u Ministarstvu uprave taj problem još nisu riješili ili se pojavio novi.
Prema Zakonu o zaštiti na radu, na poslu nitko ne bi smio imati više od 0,5 promila alkohola u krvi, jednako kao ni vozači u prometu, a zabranjeno je unošenje alkohola u radne prostorije. Pijanstvo na poslu nije izravno spomenuto u Zakonu o radu kao razlog za izvanredni otkaz, iako se podrazumijeva da je otkaz u tom slučaju, pogotovo ako se pijanstvo ponavlja, opravdano. Zakon propisuje i da se radnika pod utjecajem alkohola udalji s radnog mjesta, milom ili uz pomoć redarstvene službe.
Sindikat: Posao ne trpi
Glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuha, kaže da se i njima u sindikatu Mlakar žalio zbog jednog slučaja, te ističe da država nema jasnu strategiju o tome kako se boriti protiv problema alkoholiziranosti na radnom mjestu, iako vjerojatno u svakoj radnoj zajednici postoji pokoji zaposlenik s takvim problemima.
– Možda je najjednostavnije takvom čovjeku dati otkaz, ali to nije rješenje jer je on problem i za obitelj i za društvo. Kad je alkoholiziranost u pitanju, često je riječ o ljudima koji su odlični u tom poslu i njihov posao ne trpi zbog toga dok god uspijevaju stvari držati pod kontrolom, ali u međuvremenu problem postaje sve veći. Na razini državne uprave moraju postojati smjernice kako postupati u takvim situacijama, a to onda mora uključivati i pomoć čovjeku koji ima probleme s alkoholom, kaže Kuhar.
Potez Ministarstva uprave u kojem se traži zaštitara ovlaštenog za provođenje alkotesta odavno je praksa u privatnim tvrtkama, a neki od sindikalaca s kojima smo razgovarali upozoravaju da je bilo zloporabe alkotesta kako bi se radnicima lakše dao otkaz bez isplate otpremnine.


Naknadna dopuna natječaja




U prvoj verziji natječaja 7. ožujka Ministarstvo uprave na svojim stranicama nije objavilo cijenu koju je spremno platiti za zaštitarske usluge, a nije bilo spremno u ponedjeljak odgovoriti na naš upit koliko je vrijednost usluge koju traže. U međuvremenu se pak pojavila dopuna zahtjevu za prikupljanju ponuda u kojoj se ističe procijenjena vrijednost nabave od 237.696 kuna, te napomena da će kriterij odabira biti najniža cijena.