Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gorivo će na otoke prevoziti privatni brodar

16.03.2012. 23:00
Gorivo će na otoke prevoziti privatni brodar


Ovakav razvoj događaja ide u prilog spekulacijama da je anonimna dojava o prevoženju goriva putničkim linijama došla od nekog privatnog brodara koji je u svemu prepoznao svoju poslovnu šansu.
Jer, otkud nakon desetljeća i desetljeća prevoženja goriva putničkim linijama, odjednom tolika briga za sigurnost putnika


Otpada mogućnost da se nafta i benzin na otoke prevoze posebnim Jadrolinijim linijama, doznajemo od pročelnika gradskog Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka Ivice Katića.
Naime, kako smo izvještavali, Katić je kontaktirao HGK – Gospodarsku komoru Zadarske županije te zatražio sastanak s Agencijom za obalni linijski pomorski promet kako bi se istražila mogućnost da se odredi posebna Jadrolinijina linija koja bi jednom mjesečno ili već prema potrebi na otoke prevozila gorivo.
 Iznenadna briga za sigurnost
– Iz Agencije su nas obavijestili da daju suglasnost samo za putničke linije pa tako ova opcija otpada. Doduše, postoje i posebne Jadrolinijine linije koje na otoke benzinskim crpkama prevoze cisterne s gorivom. No opcija da trajekti prevoze gorivo u kanticama nije prošla, rekao je Katić.
Ostaje, dakle, druga opcija – da gorivo prevoze privatni brodari. Ovakav razvoj događaja ide u prilog spekulacijama da je anonimna dojava o prevoženju goriva putničkim linijama došla od nekog privatnog brodara koji je u svemu prepoznao svoju poslovnu šansu.
Jer, otkud nakon desetljeća i desetljeća prevoženja goriva putničkim linijama odjednom tolika briga za sigurnost putnika?
Otočani se pribojavaju da će davanje prijevoza goriva na otoke privatnicima za njih značiti astronomski skupo gorivo. A to bi otočane samo potaknulo da nastave sa starom praksom prevoženja benzina putničkim linijama. Samo uz malo više opreza i pažljiviju kamuflažu kanistara.
– Ne, to ni u kojem slučaju ne znači skuplje gorivo. Mi smo u kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova, odnosno njihovom Upravom za regionalni razvoj – Sektorom za otoke. Već smo im telefonski objasnili problem, a danas šaljemo i službeni dopis kojim ćemo tražiti hitan sastanak u Ministarstvu. Cilj nam je što prije naći mogućnost sufinanciranja ovih linija tako da sve skupa profunkcionira u najkraćem mogućem vremenu. Također ćemo im svratiti pozornost da isti problem postoji i u drugim županijama koje imaju male otoke bez benzinskih crpki, rekao je Katić.
Nek’ država pokaže skrb
On ističe da ima informaciju da je u Ministarstvu za ovu godinu osiguran novac za subvencioniranje prijevoza plina na otoke što se odvija u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina.
– Nadamo se da bi se na isti način mogao riješiti prijevoz naftnih derivata na otoke, rekao je Katić.
Upitali smo ga i što je s tim, a o čemu nas je on sam izvijestio, da luke na malim otocima nisu osposobljene za iskrcaj zapaljivih tvari.
– Brodari koji budu prevozili naftne derivate moraju biti registrirani za tu djelatnost, a također moraju imati i suglasnost od Županijske lučke uprave za iskrcaj tereta u putničkim lukama. Na taj način funkcionira i brodar koji na otoke prevozi plin, pojasnio je Katić koji nas informira da će se raditi na tome da se što prije raspiše natječaj za izbor brodara koji bi prevozio gorivo. Hoće li natječaj raspisati Grad ili Ministarstvo, Katiću za sada nije poznato.
Danijel Telesmanić, gradski vijećnik HDZ-a rodom s Oliba, ističe da otočanima u konačnici nije važno tko će prevoziti naftne derivate. Jedino je bitno da benzin i nafta otočanima budu dostupni i da ne budu skuplji nego na kopnu.
– Sigurno da bi trebalo subvencionirati prijevoz goriva na otoke. Otočani su ionako pod državnom skrbi pa nek’ onda država u praksi pokaže kako skrbi o otocima, zaključuje Telesmanić.


113 ILI 130 KUNA – PITANJE JE SAD




Plin jeftiniji ili skuplji nego na kopnu?
Prema riječima pročelnika Katića plin na otoke zadnje dvije godine prevozi Olvin d.o.o. iz Kali, a cijena boce plina na otocima jednaka je pa čak i manja nego u Zadru.
– Imam informaciju s otoka Iža da bocu plina plaćaju po 113 kuna, a sam sam jučer u Zadru za istu stvar izdvojio 119 kuna, rekao je Katić.
No od mještanina Oliba kojeg smo nazvali slučajnim odabirom dobili smo potpuno drugačiju informaciju. Gospodin kojega smo kontaktirali tvrdi da boca plina na otoku stoji 130 kuna!