Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Grad Nin godinu zaključio s viškom prihoda

16.03.2012. 23:00
Grad Nin godinu zaključio s viškom prihoda


Zaboravljate da smo prije godinu dana krenuli s proračunom od 26 milijuna kuna, da smo imali dva rebalansa te da smo godinu završili sa 15,5 milijuna kuna. Prema tome, izvršenje proračuna zapravo iznosi 57 posto što je po meni katastrofalno loše, rekao je SDP-ov vijećnik Endo Sipina koji je glasovao protiv usvajanja godišnjeg obračuna proračuna


Na preksinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća Nina vijećnici su raspravljali o godišnjem obračunu proračuna za 2011. godinu o čemu je iscrpno elaborirala pročelnica za financije Radmanka Subotić.
Subotić je istaknula da su lani ostvareni prihodi u iznosu od 15.549.866 milijuna kuna ili 83,5 posto planiranih. Rashodi su iznosili 15.138.988 milijuna kuna ili 93,7 posto planiranih te je godina zaključena s viškom sredstava od 410.000 kuna. Najviše, 4,2 milijuna, slilo se od komunalne naknade, 2 milijuna kuna od komunalnog doprinosa, 1,9 milijuna kuna od poreza na dobit.
Što se pak tiče rashoda, na tekuće održavanje potrošeno je 3,9 milijuna kuna, na plaće zaposlenih 2,6 milijuna kuna, a na izradu projektne dokumentacije ukupno 802.000 kuna.
Gradska uprava “pojela” 8 milijuna kuna
Nezadovoljstvo izvršenjem proračuna izrazio je oporbeni vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina.
– Kažete da je izvršenje plana iznosi 83,5 posto. Tko to pročita pomislit će da je to super. No, ja tvrdim suprotno. Zaboravljate da smo prije godinu dana krenuli s proračunom od 26 milijuna kuna, da smo imali dva rebalansa te da smo godinu završili sa 15,5 milijuna kuna. Prema tome, izvršenje proračuna iznosi 57 posto što je po meni katastrofalno loše. Kad se sve zbroji i oduzme vidljivo je da se je u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture u Ninu i njegovih pet prigradskih mjesta uloženo oko 7,5 milijuna kuna. Znači ostalih 8 milijuna kuna ‘pojela’ je gradska uprava u vidu plaća i režija. Podjelom plaća i neodgovornošću ste prekršili zakon što je nedopustivo u ovo vrijeme štednje i recesije, rekao je Sipina.
Sipini je odgovorila pročelnica Subotić, kazavši da su u sumu iznosa za plaće još uključeni djelatnici ninskog Dječjeg vrtića “Morska vila” kao i devet djelatnika iz Programa pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama koji se već nekoliko godina provodi na području grada Nina, na što se potrošilo oko milijun kuna.
Pročelnik gradskog Komunalnog odjela Jozo Mustać je dodao da je na gradnju i održavanje objekata u vlasništvu grada potrošeno 9,1 milijun kuna.
U raspravu se uključio i gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) kazavši da se ne radi ni o kakvoj katastrofi.
 Nije bilo manjka
– Bitno je da Grad ni u jednom trenutku nije bio u manjku. Ono što smo imali to smo i trošili. Sve što smo radili, radili smo transparentno i sve je prikazano u papirima koji stoje ispred vas. Nitko novce nije pojeo. A kad govorite o plaćama, moram vam reći da sada imamo jednog djelatnika manje nego 2004. i 2005. godine, kada sam preuzeo gradsku upravu.
Vama i vijećnicima dajem na znanje da smo ovih dana isplatili i zadnju ratu kredita koji je 1997. godine podigla tadašnja gradska vlast te da trenutačno na računu Grada imamo oko pola milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Ćurko.
Zeleno svjetlo financijskom poslovanja Grada Nina za 2011. godinu dalo je jedanaest vijećnika. Protiv su bili Sipina i nezavisni vijećnik Veljko Šalov, a nezavisni vijećnik Hrvoje Patrk iz Zatona ostao je suzdržan.
U nastavku su većinom glasova prihvaćena izvješća vezana uz program održavanja i gradnje komunalne infrastrukture u prošloj godini u iznosu od 7,8 milijuna kuna, o čemu je govorio pročelnik Mustać.
Nadalje, Vijeće je odlučilo da se koncesija za prijevoz pokojnika ponovno dodijeli jedinom ponuditelju – tvrtki “J&S Škibola d.o.o.” iz Grba te da se za ravnateljicu Dječjeg vrtića “Morska vila” potvrđuje prof. Irena Ćuk. Nadalje, udovoljeno je zahtjevu zadarske Opće bolnice pa će Grad iz svog proračuna izdvojiti 30.000 kuna u vidu donacije za nabavku ultrazvučnog uređaja.
Na smom je kraju prihvaćena odluka o učlanjivanju Grada Nina u lokalnu akcijsku grupu “Mareta” u kojoj su još općine Vir i Privlaka, otočne općine te Grad Zadar.


AKTUALNI SAT: Ugovor o rekonstrukciji škole po zakonu?




Budući da je na jednoj od prošlih sjednica zatražio da mu se pojasni je li gradonačelnik Emil Ćurko po zakonu mogao bez suglasnosti i odobrenja Gradskog vijeća potpisati ugovor o obnovi i rekonstrukciji stare školske zgrade u Ninu vrijedan 3,8 milijuna kuna, a kako do sada pojašnjenje još nije dobio, vijećnik Endo Sipina je ovom prilikom iznio zahtjev da predsjednik GV-a Ćurjurić službeno zatraži od Ureda državne uprave i lokalne samouprave obrazloženje zakonitosti tog čina.
Predsjednik Ćurjurić je odgovorio da je sve rađeno u skladu sa zakonom te da je provedena sva potrebna procedura. Gradonačelnik je pak ustvrdio da je on po zakonu o javnoj nabavi mogao to uraditi i da je tu sve kristalno čisto.
Nezavisnog Veljka Šalova zanimalo je što Grad poduzima glede najavljenog poskupljenja odvoza smeća od 40 posto.
Gradonačelnik mu je odgovorio da je Čistoća zadarsko gradsko javno poduzeće te da u njemu Grad Nin ima određenog udjela, ali da se iz Nina ne može utjecati ni na koju njihovu odluku.
Filip Pijaca (HNS) iz Nina je tražio da mu se pojasni kada će se i na koji način primorati koncesionare ninskih plaža da ih čiste i održavaju. Zanimalo ga je i kako se suprotstaviti vandalizmu kad je po srijedi prometna signalizacija na ulazu u Nin te zbog čega nakon 14 sati u Ninu ne ordinira služba Hitne medicinske pomoći.
– Sa stanjem oko plaža i mi smo dobro upoznati. Ujedno sam i predsjednik Turističke zajednice pa ću zajedno sa svojim suradnicima dobro otvoriti oči prije nego odlučimo kome ove godine dati koncesiju. Što se pak tiče prometne signalizacije i na njoj ispisanih i iscrtanih vulgarnih sadržaja, mi ćemo uputiti hitan zahtjev Hrvatskim cestama i ŽUC-u u Zadru da se hitno pozabave tom problematikom.
Po mojim saznanjima nije točno da Hitna ne ordinira. Liječnički tim je u pripravnosti 24 sata i tako će ostati i nadalje, rekao je gradonačelnik Ćurko.
Hrvoja Patrka nezavisnog iz Zatona je zanimalo do kud se stiglo s izgradnjom mrtvačnice u Zatonu. Odgovoreno mu je da su poslovi u tzv. drugoj građevinskoj fazi i da njihova vrijednost iznosi 400.000 kuna te da će u konačnici, kada mrtvačnica bude izgrađena početkom ovog ljeta, sve stajati oko 800.000 kuna.