Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izbjeći incidente s kamperima po dvorištima

16.03.2012. 23:00
Izbjeći incidente s kamperima po dvorištima


Predsjednik Udruženja kampinga pri HGK – Gospodarskoj komori Zadar Marinko Marinović sazvao je kolege pred početak sezone zbog dva pitanja od kojeg je “incidentno” pitanje legalnosti držanja kamp-kućica – prikolica, dok je priprema sezone, odjeci sajmova i najave kamping turizma za ovu godinu redovna stvar.
Pitanje držanja odnosno boravka kamp-kućica – prikolica, stranih fizičkih osoba u Hrvatskoj ovog je trenutka problem, a potiče ga i to što se carina, odnosno isnpekcija uhvatila tog posla. Uglavnom, niti mnogi stranci koji imaju kamp prikolice, a niti mnogi domaći ljudi koji se njihovim “smještajem” bave i ne poznaju propise.
Naime, ako stranac ne odveze kamp-prikolicu preko granice nakon šest mjeseci moguća su samo dva legalna rješenje. Jedno je da kamp u kojem je, ili bilo tko drugi kod koga će je ostaviti, ima redovno reguliranu djelatnost koja će podrazumijevati i registraciju, odnosno traženje dozvole za carinsko skladište tip E. Sa svim urednim papirima špeditera i carine u takvom prostoru prikolica smije biti do dvije godine, ali mora biti potpuno ispravna. Preko toga vlasnik mora zatražiti uvoz, platiti carinu i PDV i onda mu prikolica može stajati beskonačno. Problem nije pretjeran kada netko profesionalno i savjesno radi. Najveći, oni koji su bili na ovoj sjednici, tako rade; od Zatona-Nina, Šimuna, Starigrada, Solina-Biograda, Pakoštana-Draga. Kažu i da kada su u pitanju stari gosti sa često prastarim kamp-prikolicama, koje nisu ispravne, problema ipak nema, jer im je vrijednost beznačajna pa carina i PDV dođu simbolično.
 No, kako se na terenu vrši nadzor, moguće je da mnogi koji ovo rade neovlašteno smještajući po dvorištu, livadi ili gdje god kamp-prikolice, često i zarađujući na tome pa dođe do incidenta.
– Najmanje što bi nam trebalo je da se pred sezonu nađe neki takav slučaj i bude objavljen u njemačkim ili sličnim medijima da se plijene kamp-kućice, odvoze na carinsko skladište i slično, kazao je Marinović. S tim se složila većina diskutanata pa će obavijest biti poslana svima koji se ovim poslom bave legalno – kampovima, ali i turističkim zajednicama da upozore ljude na svom području na propise. Postojeći snažniji i legalni kampovi spremni su savjetom i pomoći kolegama.
Što će s propisom biti kada uđemo u EU navodno za sada ne zna ni Carina. U najmanju ruku treba odraditi pristojno ovu sezonu.
Dakle, dotakli smo se onog što se u nautici zvao – crni čarter, a ovdje bi bilo prikladno reći “crni kamping”, a propisi oko carine isti su za kamp-kućice kao i jahte.
Uglavnom, kazao je i to da veliki kampovi za sada s ovim – carinsko skladište tip E otvaraju sebi i dodatni posao, ako se za to registriraju. No, iznesen je niz primjera ljudi, posebice u Istri koji su podalje grada, a na trasama cesta od ovog – cjelogodišnjeg smještaja kamp-kućica (isti to mogu raditi i s jahtama – jer carinsko skladište tip E je bitno za oba) napravili odličan posao.
– Murvica, Poličnik ili neka druga ovdašnja mjesta imaju za to odlične pretpostavke, naveo je kao primjer Marinović.


S kamp-kućicom u Hrvatskoj šest mjeseci


Stvari su u Hrvatskoj riješene tako da stranac ima pravo dovesti se u kamp-kućici i boraviti u Hrvatskoj neprekidno maksimalno šest mjeseci. Imamo, naravno, situaciju da mnogi gosti drže svoje kućice preko cijele godine, neki i godinama pa i desetljećima. Imamo i situacija da mnogi stranci kamp-kućicu, koju inače drže u kampovima, kada odlaze ne odvoze već smještaju po livadama, dvorištima ili čak i tvrtkama ili domaćinstvima koje se time bave ali – na neregularan način.