Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izložba kvačica iliti štipalica

16.03.2012. 23:00
Izložba kvačica iliti štipalica


U svojim projektima autori kao inspiraciju najčešće koriste motiv kvačice za rublje, u našem narodu poznatije kao štipalice za robu


Sinoć je u prostoru ACME (organizatori iz udruge Zadar snova će ga nazvati Društvenim centrom ACME, pr. a.) postavljena izložba “Divlje kvačice Hrvatsk e-Vestimentofixa fera Croatiae”, zagrebačkog autorskog dvojca Ivana Klepca i Slaveta Lukarova. Kao organizatori izložbe navode se Udruga Zadar snova i grupa Otompotom.
– Izložbom „Divlje kvačice Hrvatske” dobili smo djelo koje će svojom koncepcijom i sadržajem biti korisno i interesantno kako laicima, tako i studentima biologije i znanstvenim radnicima. Projekt smo odlučili pokrenuti zato što do sada sistematskog pregleda ove fascinantne, a rijetkima poznate teme u nas nije bilo i zato što smo uvjereni da ćemo time pridonijeti bogaćenju naše biologijske literature. Bogata ilustracijama te multimedijalnim prikazima života nekad i danas, izložba prikazuje pregled dosad rijetko obrađivanog svijeta hrvatskih divljih kvačica, koji je raspoređen prema sistematskim kategorijama, poručili su sinoć iz ACME centra Klepac i Lukarov, autori izložbe.
Ovaj je dvojac, okosnica grupe autora okupljenih pod imenom Otompotom, radio na brojnim zajedničkim projektima u širokom rasponu medija od kojih kao najznačajnije izložbe izdvajamo “Zlarinska kvačica”, “Spomenik palim kvačicama”, “Tiramol”, a kao filmove “Pod konopom”, “24 sata pod balkonom” i “Kvačovjek”. U svojim projektima kao inspiraciju najčešće koriste motiv kvačice, interpretirajući je na razne načine i uvijek zadržavajući notu karakterističnog humora.
Uz očigledan trud uložen u osmišljavanje i realiziranje izložbe, valja primjetiti kako ona koncepcijom podsjeća na uobičajene postave prirodoslovnih izložbi, pa bi se, budući da vrsta “kvačica” u zbilji ne postoji, mogla shvatiti kao njihovo svojevrsno ironiziranje. Naravski, kao i u slučaju sličnih postmodernih, multimedijalnih, konceptualnih i inih izložbi o njihovom shvaćanju i smislu bi se dalo (sa svrhom ili bez nje) raspredati u nedogled…