Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kolonu čeka “pregled”, a možda i “intervencija”

16.03.2012. 23:00
Kolonu čeka “pregled”, a možda i “intervencija”


Ova kolona je sa Kapitolija nekadašnjeg bogatog rimskog Foruma na svoje sadašnje mjesto premještena 1729. godine, u sklopu baroknog uređenja grada


Kolonu na Trgu Petra Zoranića, koja je na neki način zaštitni znak ovog, vizualno možda najprimamljivijeg dijela Poluotoka, uskoro čeka “pregled” konzervatora, a moguće i “intervencija” restauratora.
Naime, konzervatori su u sklopi radova na Trgu Petra Zoranića primijetili da je Kolona u gornjem dijelu stupa, tik ispod kapitela, napukla.
Ova kolona je s Kapitolija nekadašnjeg bogatog rimskog Foruma na svoje sadašnje mjesto premještena 1729. godine, u sklopu baroknog uređenja grada.
– Stup nije monolitan, odnosno sastoji se od više dijelova. Uz postolje, bazu i kapitel, i sam stup se sastoji od nekoliko dijelova. Naša je pretpostavka da on u prvobitnom izdanju nije bio takav, odnosno da je sastavljen od dijelova nekoliko različitih stupova. Ne znamo niti kako su ti dijelovi spojeni, ali saznat ćemo uskoro, kaže Anastazija Magaš, pročelnica zadarskog Konzervatorskog odjela.
Ono što očekuje Kolonu je podizanje kapitela i pregled napuknuća gornjeg dijela samog stupa.
– Čeka nas i konsolidiranje postolja stupa, a ako utvrdimo da je potrebna restauracija dijela stupa, nju ćemo napraviti na mjestu događaja. Pretpostavljamo da su dijelovi stupa spojeni po principu utor-klin. Iznenadila bi nas željezna struktura u stupu, ali ona nije isključena, kaže Magaš.
Kolona, po kojoj je donedavno nosio ime popularni kafić, nekad je davala ime i cijelom ovom dijelu Poluotoka, koji se zvao Kampo Kolona.
Nekad je stajala na rimskom Forumu, kao dio kolonade rimskog hrama. Na tom mjestu danas su zgrade i obiteljske kuće, poput kuće Janković.
Kolona je premještena na mjesto na kojem se danas nalazi kako bi obilježavala početak Kalelarge.