Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liker od masline Mladena Prtenjače

16.03.2012. 23:00
Liker od masline Mladena Prtenjače


Ovaj liker može biti vrhunsko digestivno piće, a može se čak piti i kao aperitiv ako mu se doda leda, otkriva nam Prtenjača


Na nedavno održanoj međunarodnoj manifestaciji “Maslina” u Splitu, mnogi su se zadarski maslinari okitili odličjima, a šampionsku titulu osvojio je TO “Buddy”, Mladena Prtenjače i to u kategoriji proizvoda od ploda masline. Radi se o proizvodu liker od masline i sredozemnog voća iz ekološkog uzgoja.
Odrađeno sedamdeset pokusa
– Do ideje sam došao kao veliki zaljubljenik u maslinarstvo i želio sam napraviti proizvod koji nema nitko ili čija je proizvodnja tek u začecima. U početku je to bilo kao mala igrica pa da vidimo kako će sve to izići. Imali smo iskustva od prije u proizvodnji domaćih likera od višnje maraške ili oraha. Pokušavali smo tako napraviti i liker od maslina i najprije nismo uspjeli. Totalna katastrofa: bio je prežestok, prevladavala je rakija, presladak, prisjeća je Mladen Prtenjača početaka proizvodnje likera od masline koji su počeli prije kojih tri godine.
– Velika mi je bila pomoć prijatelja koji su degustirali i zajedno s njima sam došao do zaključka da se mora puno toga promijeniti. Odradili smo preko sedamdeset pokusa – svi su ostali živi i zdravi – i tako došli do ovoga i postigli uspjeh. Nismo još ni svijesni koliki je to zapravo uspjeh, kazao nam je Prtenjača.
Šampionski liker od masline sadrži 19,7 posto alkohola, a u osmišljavanju i proizvodnji su osim prijatelja, pomogli i Mladenovi roditelji, Marica i Mate. Ovaj liker od masline se i prošle godine natjecao na Maslini u Splitu i osvojio srebrnu medalju. U međuvremenu je usavršavanje nastavljeno dok se nije došlo do današnjeg vrhunskog proizvoda.
– Bili smo jako sretni i zbog te srebrne medalje, ali ove godine je stvarno napravljen liker koji posjeduje profinjen okus i osebujnu aromu podvučenu fino zaokruženim mirisom i okusom masline, kaže Mladen Prtenjača te nastavlja:
Pravi eliksir
– Ovaj liker može biti vrhunsko digestivno piće, a može se čak piti i kao aperitiv ako mu se doda leda, otkriva nam Prtenjača, koji nam je kazao i kako se neće tražiti neki posebni naziv za ovo piće, nego će se ostati na imenu “liker od masline”.
Razlog tome je i što se namjerava brendirati proizvod koji bi imao etiketu sličnu onoj koje nosi i ulje koje Prtenjača također uspješno proizvodi.
– Čini mi se da je najbolje mu ime ostaviti jednostavno kao liker od masline. Sada su u tijeku pripreme proizvoda za tržište. Nadam se da bi u idućih mjesec, do mjesec i pol dana mogla ta prva i veoma mala količina izići na tržište. Biti će u pakiranjima od jedan do dva decilitra, znači više kao jedan darovni proizvod. U većim pakiranjima ga zasada neće biti jer, jednostavno rečeno, trenutačno za to nemamo kapaciteta. Za to ćemo se pobrinuti u idućem razdoblju, ističe Mladen Prtenjača, uvjeren da je ovaj njegov proizvod “pravi eliksir”.
U liker inače idu crne, veoma zrele masline. Potpuni proces proizvodnje ovoga likera traje osam mjeseci.


Nagrađivani uljar




Mladen Prtenjača osvajao je već više nagrada za svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje, a na ovogodišnjoj 3. Degustaciji mladih vina i maslinovog ulja u Nadinu je osvojio šampionsku titulu. Maslinik mu se nalazi u Polači. Od sorata sedamdeset posto je orkule zatim 10 posto krvavice, a imamo i nešto rosulja, karoline, coratine, caroleie pa licine, ascolana tenera, sveukupno nekih dvanaestak vrsti. Cilj mu je posaditi još tisuću stabala maslina i napraviti brand s ekološkim uljima i proizvodima od masline, a u Polači izgraditi izložbeno prodajni salon.