Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ljude u nepoznato odvodili uniformirani muškarci

16.03.2012. 23:00
Ljude u nepoznato odvodili uniformirani muškarci


Kad vam muža nema do sada nemojte ga više ni tražiti! Nema Ana ništa od toga! Još odzvanja u ušima 53-godišnje Ane Arland čiji je muž Ostoja Subanović 16. listopada 1991. godine nestao u Pakracu. Posljednje kave što su ju zajedno tog jutra popili prisjetila se u svom svjedočenju na nastavku suđenja Tomislavu Merčepu zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u Pakračkoj Poljani.
Posmrtni ostaci Ostoje Subanovića idenitificirani su prošle godine, a njegovu suprugu, koja jučer nije mogla suspregnuti suze opisujući kako ga je bjesomučno tražila po vojnim štabovima u Pakracu, i dalje potresa činjenica da ne zna kako je i zašto stradao. Svaki trag izgubio mu se nakon posjeta lokalnom domu zdravlja.
– Ne znam zašto su mi muža odveli. On je već tada bio europski orijentiran, jer je njegova tvrtka izvozila ribu u nekoliko zemalja. Osim toga pričao mi je da je nekoliko godina prije rata spriječio dolazak jugovojske u motel na Ribnjaku, svjedočila je Ana Cicvara, supruga Mirka Cicvare koji je iz svog doma doveden u listopadu 1991.
– U to vrijeme bila sam u Njemačkoj a susjeda mi je pričala da ga je vidjela kako odlazi s nekim muškarcima u uniformama. Mislila je da idu zajedno na kavu, no on se više nije vratio, prepričavala je svjedokinja koja se o sudbini svog muža raspitivala u Pakračkoj Poljani i lokalnoj policijskoj postaji.
– Čula sam i da mi je stan provaljen pa me bilo strah poći tamo sama. Jedan čovjek u uniformi ponudio se da ide sa mnom, a na kraju mi je počeo psovati mater četničku i prijetiti da će me ubiti. Uperio mi je pištolj u glavu i pitao za 300.000 DEM što sam ih navodno odnijela u Njemačku, opisivala je svjedokinja koja je kasnije doznala da se taj čovjek zvao Pavao Milinović. Naknadno joj je vraćen suprugov automobil u kojem je bilo 5.000 DEM.
– O muževoj sudbini nikad ništa nisam doznala, dodala je Ana Cicvara.
Svog susreta s Tomislavom Merčepom u Pakračkoj Poljani prisjetila se bivša HTV-ova novinarka Ana Mudrić. Na zadatak ju je, nakon oslobađanja Bujavice, poslao tadašnji urednik Tomislav Marčinko. U svom jučerašnjem svjedočenju prisjetila se da je u Pakračkoj Poljani vidjela jednog od onih koji su kasnije nestali, Peru Rajčevića, a poznavala ga je s ranijih političkih skupova.
– Bio je crven u licu i vrlo uznemiren, svjedočila je  Mudrić dodajući kako je na pitanje o Rajčeviću Merčep uzvratio. “Pustite to!”
I Merčep se jučer prisjetio tog susreta s novinarkom.
– Jesam li vam se ja predstavio kao zapovjednik, zanimalo ga je.
– Niste, odgovorila je svjedokinja pojašnjavajući kako se znalo da je upravo Merčep u Pakračkoj Poljani bio glavni.
– Da ste mi nešto rekli o Rajčeviću sigurno bih poduzeo, ustvrdio je Merčep suprotno svjedočenju novinarke.