Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Lovci biogradske Jarebice prebrojali sitnu divljač

16.03.2012. 23:00
Lovci biogradske Jarebice prebrojali sitnu divljač


Mi u lovište redovito ispuštamo divljač čime prilično obogatimo lovište. Opstanak ispuštene divljači ovisi i o njenom snalaženju. Zdrave jedinke ostaju i razmnožavaju se, a bolesne nemoćne iscrpljene završavaju u većini slučajeva kao hrana ostalim predatorima po lovištu, kaže predsjednik LU Jarebica Ante Mitrović


Vrlo je zanimljiv povijesni put lovačkih društava i udruga u Zadarskoj županiji, baš kao i razvojni put Biogradske “Jarebice” koja gospodari terenom veličine 25.000 hektara. Divljač se brojala na području zbora lovaca Biograd i zbora lovaca Vrana. Da bi se stekli preduvjeti za obavljanje lova potrebno je znati stvarno stanje divljači u lovištima. Budući da u prirodi nije moguće apsolutno odrediti točan broj divljači, kod prebrojavanja se služimo relativnim metodama, koje nam uz druge pokazatelje (kao što su višegodišnji odstrel, štete na divljači i od divljači) daju uvid u veličinu i trend populacije, njenu stabilnost, rast ili pad.
Da svoje zadovoljstvo uspješnim prebrojavanjem nije krio ni predsjednik lovačke udruge Ante Mitrović, moglo se vidjeti izdaleka. Nakon kratkog uvodnog govora predsjednika Ante Mitrovića o načinu izvedbe i brojanja, lovci su se zaputili na tri plohe dobrih srednjih i loših stanišnih lovnih prostora i to na lokaciji Gaj, Jankolovica i Baštijunski brig, otprilike svaka veličine 100 ha.
– Mi u lovište redovito ispuštamo divljač čime prilično obogatimo lovište. Opstanak ispuštene divljači ovisi i o njenom snalaženju. Zdrave jedinke ostaju i razmnožavaju se, a bolesne nemoćne iscrpljene završavaju u većini slučajeva kao hrana ostalim predatorima po lovištu. Osobito mi je drago vidjeti ovoliki broj lovaca prilikom prebrojavanja na jednom mjestu, pravilno obučenih i izuzetno discipliniranih, kaže Ante Mitrović i nastavlja:
 – U uspjeh nisam ni sumnjao, bilo da se radi o disciplini lovaca ili brojnosti divljači u lovištu posebno važnog matičnog fonda koje će dati svoj prirast i time ujedno omogućiti danas da možemo sa sigurnošću ići u odstrel dijela fonda prema lovno-gospodarskoj osnovi početkom sljedeće lovne sezone.
Prebrojavanje je proteklo izuzetno dobro i na lokaciji lovišta Vrana – i lovišta Jagodnja – Crljen na čijem čelu je predsjednik zbora lovaca ujedno i lovnik Miroslav Zurak s pomoćnicima lovcima Zoranom Čirjak i Milom Banđen, ali i svim ostalim vrijednim lovcima. Brojene su mješovite plohe krša i polja tako da se dobilo stvarno stanje divljači na tim prostorima. Prebrojavanje zeca možemo izvršiti i noću pomoću reflektora, vozeći se terenskim vozilom (brojilo kilometara na nulu) i osvjetljavajući stanište (najbolje, lošije i loše). Ovo brojanje je vrlo poželjno obaviti prije početka lova na zeca u lovištima. Od daljnjih radova nećemo odustati ni pod koju cijenu, dapače povećat ćemo intenzitet svog rada u današnjim suvremenim uvjetima koji iziskuju mnogo više truda i odricanja, a u korist divljači i na kraju krajeva zadovoljstva lovaca ove lovačke udruge koja ima dugogodišnju tradiciju, kako je kazao Ante Mitrović.