Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ovakve probleme imamo samo u Zadru i Dubaiju

16.03.2012. 23:00
Ovakve probleme imamo samo u Zadru i Dubaiju


Nitko od nas ne zna koji je točno uzrok ovome. Stavili smo veće i duple “scruberre” i očekujemo da više neće biti smrada, odnosno da će on biti manji, kaže Hack


Ako nakon ovih radova bude smrdjelo iz Uređaja za pročišćavanje voda, tužit ćemo Grad Zadar, jer ovako više ne možemo, kazali su nam stanari kuća koje se nalaze neposredno uz pogon Odvodnje nakon sastanka koji su jučer održali s Grgom Peronjom, direktorom Odvodnje, i Peterom Hackom, tehnologom iz firme Passavant Roediger.
Na pročišćivač se ugrađuju uređaji za kemijsko pročišćavanje zraka “scrubberi”, a zaključak sastanka bio je da će se i nakon novih radova neugodni mirisi osjećati ponekad, no to neće biti kao do sada. Stanari ovog puta nisu dobili obećanje kako će problem s neugodnim mirisom biti riješen, no nadaju se da će situacija biti bolja.
Čekat ćemo do ljeta
– Kada završe sve ovo što rade, onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Dat ćemo rok do ljeta i vidjeti kako će ovo ispasti. Vjerujemo da se radi na tome da se problem sa smradom riješi i vidimo da su ubacili nove pročišćivače. Međutim, naše su potrebe uvijek iste, želimo da nam ne smrdi zrak i da ne osjetimo sumpor, govore nam stanari okolnih kuća.
Peter Hack, tehnolog iz firme Passavant Roediger, nakon sastanka nam je rekao kako pretpostavlja da neugodnih mirisa neće biti, bar ne u razmjerima kakvi su bili do sada, ali nije mogao sa sigurnošću tvrditi da ga neće biti uopće.
– Nikada nismo imali ovakve probleme, a to su mi rekli svi kolege. Navodno ima problema u Dubaiju, ali je tamo postavljen drukčiji sistem i druga je situacija. Nitko od nas ne zna koji je točno uzrok ovome, a pretpostavljamo da je to zbog miješanja s morskom vodom. Ta voda ima loš utjecaj na naše biofiltere koji zbog nje nisu radili. Stavili smo veće i duple ‘scruberre’ i očekujemo da više neće biti smrada, odnosno da će on biti manji, kaže Hack.
Grgo Peronja kaže da su “scrubberi” promijenjeni o trošku firme Passavant, koja je u potpunosti snosila troškove zamjene, no i Odvodnja je napravila neka poboljšanja.
Promijenjeni i biofilteri
– Zamijenili smo biofiltere, iako se oni po zakonu mijenjaju svakih pet godina. Ovim potezom dobili smo kompletno novu biomasu u biofilterima, a to je sve što smo mogli napraviti u ovom trenutku i ne znamo što bismo mogli bolje napraviti od ovoga, kaže Peronja, ističući da ne može staviti ruku u vatru da smrada neće biti te da više neće davati optimistične izjave dok ne bude siguran.
U slučaju da problem sa smradom ostane, tražit će se druga rješenja. U pričuvi su neki projekti ako ovo rješenje ne bude zadovoljavajuće.
– Napravili smo projektni zadatak koji koordiniramo sa Svjetskom bankom u kojem su popisana mjerenja svega, od otpadne vode do rezultata bure, juga, plime ili oseke. Dali smo to projektantima i ne pokaže li se ovo dobro, zatražit ćemo projektiranje upravo na te vode, kaže Peronja, otvarajući kao posljednju mogućnost raspisivanje međunarodnog natječaja i traženje firme koja bi mogla riješiti problem.