Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svaka obitelj u kojoj oni žive puno je zrelija

16.03.2012. 23:00
Svaka obitelj u kojoj oni žive puno je zrelija


Usprkos svemu, oni su radosni, kao što vidite na fotografijama. Čovjek se ponekad pita čemu križ, zašto to Bog dopušta. Kroz taj križ umiremo za jedan svijet, a rađamo se za drugi. Svaka obitelj u kojoj oni žive puno je zrelija – Keti Vukašin


U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. jučer je otvorena izložba fotografija “Kristova i ljudska pasija” Udruge osoba s cerebralnom paralizom “Srce” iz Splita, čiji su članovi teško pokretna i nepokretna djeca i mladež, a uz to imaju probleme s govorom, sluhom, vidom, motorikom i koncentracijom.
Nakon što su dvoje učenika gimnazije uvodno pozdravili goste iz Splita i pročitali kratki recital okupljenima se obratila Keti Vukašin, dugogodišnja predsjednica Udruge. Podsjetila je kako su udrugu osnovali roditelji, u trenutku kad su im djeca trebala krenuti u školu.
– Cilj nam je bio osmisliti slobodno vrijeme naše djece. Oni se redovito sastaju, druže skupa, a i roditelji imaju psihološku pomoć, ako im je potrebno. Puno putujemo, drago mi je da i oni imaju priliku vidjeti drugu djecu. Usprkos svemu, oni su radosni, kao što vidite na fotografijama. Čovjek se ponekad pita čemu križ, zašto to Bog dopušta. Kroz taj križ umiremo za jedan svijet, a rađamo se za drugi. Svaka obitelj u kojoj oni žive puno je zrelija. Njihovo je poslanje da nas stalno vraćaju u normalu, kazala je Vukašin istaknuvši krasnu suradnju koju imaju s Crkvom. Pritom je naglasila njihovu molitvu, koja je nevjerojatno mirna.
– Mislim da vode jedan kvalitetan i cjelovit život, kazala je Vukašin, zahvalivši profesorici Elviri Katić što je podržala ovaj projekt.
Mons. Joso Kokić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. zahvalio je gostima nazvavši ih darom za njihovu školu. Istaknuo je kako će svaki posjetitelj uhvatiti s njima Krista patnika i Krista ljubavi koji sve boli nosi.
– Za sve posjetitelje izložbe ovo će biti poziv i izazov njihovoj ljubavi da se ispravnije odrede, osobito prema onima koji pate, napose u ovoj korizmi, kazao je mons. Joso Kokić pitajući se kakav bi ovaj svijet bio kad bi svi imali ono što žele, bi li itko gledao na druge i prepoznavao bol.
Izložba će kroz 14 fotografija autora Maria Bašića preko 14 postaja prikazati radost u srcu mladih s cerebralnom paralizom, gdje je oko fotoaparata hvatalo njihove trenutke zajedništva, druženja, nevinosti…
Invaliditet je i suodnos između osobina pojedinaca i sposobnosti društva da poštuje ljudsku različitost, jedna je od poruka izložbe koja ostaje otvorena do 30. ožujka.


U kuverti poklon,  a ne euri




Djeca i mladi okupljeni u Udruzu “Srce” redovito pripremaju koncerte, druže se, putuju. Iako hendikepirani, dobar dio njih ima poseban smisao za određene stvari. Jedan od članova, Marko, jučer je izveo svoju točku, pokazavši kako mu homora ne nedostaje.
“Naša udruga “Srce” se zove, zato je svi vole”, jedan je od njegovih stihova.
Profesorica Katić i ravnatelj Kokić darovali su članove udruge, a oni su im uzvratili prigodnim poklonima. Pritom se Marko našalio kako se u velikoj kuverti koju je dao ravnatelju Kokiću ipak ne nalaze euri, već prigodan poklon.