Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Važno je da mozak ne razbijemo!

16.03.2012. 23:00
Važno je da mozak ne razbijemo!


Mozak se nalazi u glavi i on je roze boje. Ne, šarene! Sive? Mozak je važan da možemo gledati, hodati… Važno je da ga ne razbijemo – ovo je samo dio razmišljanja proizišlih iz malih dječjih glava na koja smo jučer naišli tijekom predavanja studenata s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru u sklopu manifestacije Tjedan mozga koji je završio jučer u dječjem vrtiću Vruljica.
Da bi im na što jednostavniji način prikazali kako funkcionira mozak studenti su vrtićkim mališanima preko videozida prikazali načine na koje se mozak snima, ali i slikovne prikaze na koji način se o mozgu moramo brinuti kako bi ga razvili i očuvali. Zdrava hrana, rano spavanje, sport i čuvanje dječjih glavica kacigama samo su dio njih.
– Temu ‘Kako radi ljudski mozak?’ prilagodili smo dječjem uzrastu kroz različite animacije te interaktivno kroz različite igre i bojanke. Na taj način djeca su mogla čuti nešto više mozgu, što on radi, kako utječe na ponašanje te koji su njegovi glavni dijelovi, pojasnila je asistentica s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru Irena Pavela.
Djeca su bojila različite dijelove mozga kako bi se bolje upoznali s njegovim funkcijama, a kako mozak sudjeluje u disanju i otkucajima srca, osluškivali su vlastiti organizam u obavljanju istih radnji.