Od ratom izmučenog kraja do uljarskog raja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ante VIDOVIĆ

Maslinari i uljari Noćnjaka tijekom subotnjeg izleta Ravnim kotarima imali su priliku u praski vidjeti kako funkcionira maslinarstvo i uljartsvo na području Zadarske županije i kakvu potporu imaju ovdašnji težaci. Najbolji primjeri za to im prezentirati bili su tinjsko imanje Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače, ekskurzijski posjet Benkovcu i uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.

Ovdašnji maslinari, uljari i prerađivači su se na samom početku opredijelili kako je njihov put vrhunksa kvaliteta, a ne količina. U ostvarivanju svoje strategije imali su pomoć Zadarske županije, jedinica lokalne samouprave. Da je cijeli krug uspješno zatvoren potvrdio je i predsjednik države Ivo jsoipović na otvaranju koji je pohvalio dobru organizaciju na području Zadarske županije.

Tinjsko imanje PZ Maslina i vino impozantan je primjer ćemu rezultira manijakalan rad i entuzijazam ovdašnjih maslinara. Tamo gdje je nekada bila linija fronta, teren zagađen minama, danas su uzorni nasadi maslina, smokava i vinove loze, svi u sustavu ekološke proizvodnje i svi pod sustavom navodnjavanja kap na kap. Rade Bobanović Sokol i drugi zadrugari još jednom su se pokazali kao izvrsni domaćini koji znaju stvoriti ugođaj, počastiti ljude vrhunskim uljem, vinima i smokvama i još ih nećemu naučiti. Tako je ovog puta organizirana pokazna rezidba maslina, a rezidba je nešto što sve maslinare uvijek zanima. Uz to dobro je čuti iskustva drugih u proizvodnji, trženju, njihov pogled na probleme i razmišljanja i nadanja za budućnost

- Ovih šezdeset hektara pokazuju krv, znoj i suze hrvatskog čovjeka koji pokušvava vratiti život ovom ruralnom prostoru miniranom i ubijenom tijekom Domovinskog i onih ranijih ratova. To su sigurno dobri izazovi. Moja vam je preporuka da ne krećete u nešto slično ovom, dok ne rješimo s našom državom neke probleme. Mi očekujemo više potpora i institucionalnog osjeća za ekološku proizvodnju u narednom radzoblju u ovom ključnom periodu od 2014. do 2020. godine, rekao je Bobanović.

Nakon Polače krenulo se prema Benkovcu u Kaštel Benković na ručak. Tamo je domaćin sudionicima Noćnjaka bio gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija. Grad Benkovac zajedno sa Zadarskom županijom puno je uložio u podizanje višegodišnjih nasada na svom području. Gradonačelnik Kutija već je na otvaranju Noćnjaka rekao da je uloženo 16 milijuna kuna u sufinanciranje sadnog materijala, od čega najviše u nove maslinike. Benkovačka strategija je jasna - prvo napraviti dobre poljoprivredne temelje u vidu proizvodnje većih kolićina, a zatim graditi kuću putem izlaska na tržište i naravno razvoja seoskog turizma. O takvim stvarima mogli su promišljati maslinari i uljari svih zemalja koje izlaze na Jadransko more dok su obilazili zidove Kaštel Benkovića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno