Gradsko vijeće dobiva Klub SDP-a i reformista?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

U Gradskom vijeću Zadra od ovog će tjedna s radom započeti novi klub vijećnika, a riječ je o Klubu SDP-a i reformista. Time automatski prestaje postojati Klub SDP-a i HNS-a osnovan od strane dosadašnjih koalicijskih partnera Kukuriku koalicije koji i na lokalnoj razini već godinama surađuju.

Iako Narodna stranka reformisti još nije dobila službenu obavijest SDP-a o zajedničkom radu, Vesna Sabolić jučer je održala sastanak s predstavnicima lokalnog SDP-a s kojima su na ovu temu već obavili nekoliko preliminarnih razgovora.

Naime, prijelazom Vesne Sabolić i Ljiljane Klarin Čačićevoj stranci, HNS je izgubio čak dvije gradske vijećnice, čime je izgubio i svoj klub. Sabolić i Klarin odsad će interese svoje nove stranke zastupati u klubu sa SDP-om, o čemu je Sabolić imala nekoliko dogovora sa predsjednicom Gradskog odbora SDP-a, Sabinom Glasovac.

- Gradskom odboru SDP-a najprije upućujemo obavijest o promjeni stranke, a SDP-ova službena tijela donose odluku o tome hoćemo li ostati u njihovom klubu ili ne. Zainteresirani smo i dalje raditi u istom klubu, no najprije čekamo odluku SDP-a. O tome će nas ovih dana obavijestiti, a nadamo se da će odgovor biti pozitivan, jer ne vidimo razloga da bude drugačije - kaže Sabolić.

Obzirom na dosadašnju suradnju, SDP će vjerojatno otvoriti vrata svojega kluba Čačićevim reformistkinjama jer će na taj način biti jači u Gradskom vijeću. No, tek treba vidjeti kako će ova situacija funkcionirati obzirom da Čačić u posljednje vrijeme sve više naginje HDZ-u.

Naime, situacija u kojoj se našla Narodna stranka reformisti u ovom je trenutku specifična u odnosu na druge oporbene stranke obzirom da je Čačić zbog dugogodišnje suradnje s Milanovićem najprije najavljivao koaliciju sa SDP-om. Poslije se približio Bandiću s kojim samo što nije potpisao koaliciju kada je ovaj pritvoren. Nakon političke avanture s Bandićem, danas je sve bliže Karamarku za kojega je ovih dana javno rekao da je "spreman surađivati s njim".

Reformisti su, naime, uvjereni kako se iduća vlada neće moći sastaviti bez njih, pa tko god bio novi mandatar morat će mu se obratiti za pomoć. I tu je vjerojatno u pravu, jer je lako moguće da na idućim parlamentarnim izborima dobije dva do tri mandata.

Ukliko novom manadataru bude trebao toliki broj zastupnika, vjerojatno će se okrenuti Čačiću. A to će šefu reformista biti prilika da zauzvrat dobije toliko očekivanu fotelju u Vladi koju je izgubio zbog presude za prometnu nesreću. Uglavnom, sve je izvjesnije da će reformisti biti dijelom nove vlade, tim više što nakon Tuđmanove smrti na parlamentarnim izborima više nitko nema apsolutnu većinu.

Čačić je sve bliže HDZ-u svjestan da je Karamarko zasad najizgledniji mandator nove vlade. No, što će u tom slučaju biti sa suradnjom zadarske podružnice i SDP-a? Kako stranka koja će na nacionalnoj razini surađivati sa HDZ-om, lokalno može zastupati stavove dijametralno suprotne stavovima središnjice?

A morat će, jer funkcioniranjem u Klubu SDP-a gradske vijećnice Sabolić i Klarin moraju poštovati dogovorenu politiku. Ukoliko se približavanjem parlamentarnih izbora Čačić sve više približi HDZ-u, trebat će neku čudesnu formulu kojom će njegove vijećnice lokalno funkcionirati sa SDP-om. Naime, u jednom bi trenutku reformisti mogli doći u situaciju da će u nacionalnoj koaliciji sa HDZ-om kritizirati SDP, a lokalno će kritizirati HDZ.

Kako Čačićeva stranka nema jasno određenu političku ideologiju, osim da su "stranka centra", kako je nedavno rekao u Zadru, ne sumnjamo da će Čačić riješiti i ovaj naizgled nerješiv problem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno