U (dvo)boj za narod svoj!

Slika korisnika admin

Rukavica je bačena. Aktualni premijer izazvao je na politički dvoboj onoga koji premijer želi postati. Sučeljavanje Milanović - Karamarko doista bi bilo medijski zanimljivo političko nadmudrivanje, no dok izazvani ne procijeni hoće li za predsjednika Vlade pronaći sat svoga dragocjenog vremena, zanimljiv je trenutak i način ove političke igre koja zapravo ukazuje kako su parlamentarni izbori blizu i kako se poslušno odrađuju savjeti stručnjaka za predizborne kampanje.

Naime, moglo se čuti kako su Milanoviću strani eksperti savjetovali da se usredotoči upravo na personaliziranu bitku protiv Karamarka koji bi trebao kapitulirati pred njegovom elokventnom nadmoći. Upravo tako, s puno samouvjerenosti i arogancije, premijer je pozvao na "premijersku" debatu tražeći da se šef oporbe konačno očituje oko važnih pitanja ove zemlje, gospodarskoj politici i svemu što spada u nadležnost premijera. O tome je, naime, do sada više mudroslovila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a Karamarko mudro šutio. Poželio je, kad već u Saboru nije, oči u oči gledati Karamarka u debati, sasvim prepotentno uvjeren kako mu šef HDZ-a na tom bojnom polju nije dorastao. Pomislio je možda kako je i to razlog što ga Karamarko izbjegava u sabornici.

No, Karamarko kojemu je pobjeda Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima dala krila, nije mu ostao dužan odgovarajući upravo onim riječima kojima je novoizabrana predsjednica udarala po Vladi. Ono što mu daje realne izglede da potuče Milanovićevo počesto manirističko igranje riječima bez sadržajne težine svakako su godine mandata u kojima nije bilo očekivanog i obećanog gospodarskog napretka. Stoga Karamarko može do iznemoglosti vrlo jednostavno i ustrajno samo inzistirati neka premijer prezentira postignuća Vlade ili neka "položi" oružje.

Mogao bi to sve do trenutka dok ne bi bio prozvan "bavarski" gospodarski program kojega on ne želi otkriti kada to drugi traže nego kada on procijeni da je pravi trenutak. Da se odmah demistificira spasonosnost tog programa za kojeg se tako pomno bira vrijeme objave, treba shvatiti kako se jedan papirnati program može realno ocijeniti tek u fazi provedbe. Prije toga je sve stvar procjene i uvjerenja koliko se on može implementirati u hrvatske gospodarske (ne)prilike. Bude li se program toliko veličao, a istodobno tajnovito čuvao kao poseban adut za pobjedu na parlamentarnim izborima mogao bi posijati i sumnju kako ne smije biti objavljen prerano da ga kritičari ne bi brzo "očerupali".

Iza objavljenog programa trebalo bi čvrsto stati i znati ga braniti pa u predizbornoj kampanji staviti naglasak upravo na gospodarsku bitku koja bi presudila u političkom ratu za koji se "vojske" već prestrojavaju i ustrojavaju.

Dvoboj dvojice političara koji bi, kako reče premijer, bio najgledanija emisija, ukazuje, nažalost, na sveprisutnu, tvrdokornu bipolarnost političke scene i duboku podjelu hrvatskog društva koje je zakržljalo na stupnju isključive podjele na lijeve i desne, do te mjere da bi se, ukoliko ikad i dođe do spomenute debate, navijalo više za svoju svjetonazorsku stranu, a manje za argumentiranu, realnu, gospodarsku platformu.

U (dvo)boj, u (dvo)boj za narod svoj!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno