Letargija zahvatila opadajuće obrtništvo

Slika korisnika admin
Prema novoj Vladi i Saboru obrtnici će biti glasniji sa zahtjevima

Skupština Obrtničke komore Zadarske županije imala je na dnevnom redu Izvješće o radu Komore za 2015. godinu, kao i Godišnje financijsko izvješće te izvješće Nadzornog odbora. Skupštinom je predsjedao Ante Lukačić u odsutnosti predsjednika Stipe Kneževića zbog obveza u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Komora je nastavila raditi na temeljnim zadaćama, a to su promicanje i zaštita interesa obrta i obrtnika, ali u otežanim okolnostima kako zbog sve težih gospodarskih prilika i izloženosti obrtnika posljedicama krize i globalizacijskih udara, tako i zbog izmjene Zakona o obrtu kojim je prethodna Vlada RH bitno otežala materijalni položaj s 13 kuna po obrtu koje pripadaju Komori. Doprinos obrtnika po dohotku u potpunosti je ukinut. Tako je Obrtnička komora Zadarske županije uprihodovala 960.000 kuna, dok je potrošeno oko milijun kuna pokrivajući se iz rezerve prethodnih godina.

Zamjerke

Članovi Komore Mladen Malta, Davor Hofman, Mirjana Vrsaljko, Josip Smoljan i drugi, istakli su u svojim diskusijama prije svega nezadovoljstvo letargijom i zamorom materijala. Očito opće gospodarske prilike djeluju umrtvljujuće i deaktivirajuće na članove i obrtnike. Zamjereno je i samim obrtnicima što se ne aktiviraju u svojim institucijama za poboljšanje svog položaja. Zamjerke aktivnih članova išle su u smjeru da zbog nerješavanja niza problema ljudi gube interes. Vladimir Šarunić dodao je tome opetovano traženje za poboljšanjem opstanka obrtnika na otocima koji su mahom ugostitelji. Riječ je o traženju izjednačavanja cijene isporučene vode za gospodarstvenike na otocima onima na kopnu u istoj županiji, jer je sadašnja pet puta skuplja. Isto tako, zatraženo je smanjenje cijene prijevoza jer je nemoguće opstajati u ugostiteljsko turističkoj djelatnosti, posebice na pučinskim otocima kada obitelji turista za doći do otoka treba novac za koji na kopnu mogu odsjesti nekoliko dana. Riječ je o više puta isticanim stavovima, ali je sada inzistiranje da oni moraju biti proslijeđeni do Hrvatske obrtničke komore i snažnije zastupani prema Vladi i Saboru.

Loše prilike

Najbolja ilustracija, koja se prelila i na ovakvo raspoloženje, prikaz je brojki obrtnika u Zadarskoj županiji kroz pet godina u kojima je sa 4.835 u 2010. došla do sadašnjih 4.392, što je gubitak od 443 obrta. U gubicima prednjači Zadar sa 12% nestalih obrta, Benkovac s čak 22%, dok Biograd i Pag imaju blagi rast. Najveći je gubitak zabilježen u trgovini i u proizvodnom zanatstvu.

Napomenimo da govorimo o jednoj od najjačih pokrajinskih obrtničkih komora u zemlji i jednoj od najaktivnijih obrtničkih sredina u državi te je ovo odraz općeg stanja u obrtništvu. S prošlom Vladom koncentriranom na smanjenje svih mogućih troškova osim svojih, pa tako i smjeranje ka ukidanju obveznosti Komore i ove kao i gospodarske, obrtništvo je posebno zapalo u loše prilike, a nade u drugačiji odnos nove Vlade svode se na obvezu obrtnika da od njih preko svojih institucija to zatraže.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno