Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na 80 posto zadarskih pašnjaka utvrđene nepravilnosti!

16.03.2017. 23:00
Na 80  posto  zadarskih  pašnjaka  utvrđene  nepravilnosti!


Kontrole pašnjaka zbog zlouporabe državnih potpora provode se i u Zadarskoj županiji, a obuhvaćaju poljoprivredna gospodarstva za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu za 2016. godinu.
– U Zadarskoj županiji prijavljeno je 349,79 hektara pašnjaka, a kontrole su neprihvatljivim do ovog trenutka utvrdile na čak 282,72 hektara pašnjaka, stoji u priopćenju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
– Razlozi neprihvatljivosti za plaćanja su ili da su dijelovi pašnjaka koje su nepoljoprivredno zemljište većinski obrasli gustom višegodišnjom nepoželjnom vegetacijom ili se na površinama pašnjaka koja su prijavljena za plaćanja ne provodi minimalna poljoprivredna aktivnost u vidu provođenja ispaše ili kosidbe trave, što je zakonski uvjet za dobivanje potpore. Sve navedeno je i bio temelj za donošenje novog Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2017. godinu, u kojemu je između ostaloga navedeno da ‘Poljoprivredne površine pod trajnim travnjacima evidentirane u ARKOD kao pašnjaci ili krški pašnjaci korisnik mora minimalno održavati napasivanjem sa najmanje prosječno godišnje 0,5 uvjetnih grla po prihvatljivom hektaru pašnjaka ili 0,3 uvjetnih grla po prihvatljivom hektaru krškog pašnjaka’,” navode iz Agencije.
Prevedeno u praksu to znači kako za isplatu potpore za pašnjake na jednom hektaru krških pašnjaka, a to su svi pašnjaci južno od Karlovca, cijela Lika, Dalmacija i otoci, moraju na ispaši biti najmanje dvije ovce, dok za kontinentalne pašnjake, svi sjeverno od Karlovca, na dva hektara pašnjaka mora na ispaši biti najmanje jedna krava. Ovom izmjenom žele se izbjeći slučajevi da se potpore za pašnjake dodjeljuju onim PG-ima koja nemaju stoku.
Zbog zlouporabe pašnjaka i primanja državnih potpora koje nisu namjenski iskorištene, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nakon što je zaustavio isplatu poticaja u iznosu od 17 milijuna kuna, naredio je inspekciju pašnjaka u svim županijama. Niz nenajavljenih inspekcija otkrio je nepravilnosti na više od 50 posto pašnjaka u Hrvatskoj. Umjesto pašnjaka, inspektori su naišli na zapuštene i zarasle površine, bez ijednog grla stoke, a za što su naravno, uredno godinama primali i koristili državne potpore, novce poreznih obveznika.