Složna braća Mađerić s otoka Pašmana apsolutni šampioni Noćnjaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NOĆNJAK 2018.: PROGLAŠENI NAJUSPJEŠNIJI MASLINARI U KATEGORIJI OTVORENIH EKSTRADJEVIČANSKIH MASLINOVIH ULJA
- Ovo je veliki uspjeh, ali titula šampiona ne pripada samo meni. Još veće zasluge ima moj brat Brane koji se maslinama bavi duže od mene, rekao je Budislav, neposredno nakon što je iz ruku predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova primio veliki šampionski pehar
Arif SITNICA
Apsolutni šampioni - braća Brane i Bude Mađerić iz Pašmana

U Vodicama na trodnevnom ljubilarnom 20. Noćnjaku u petak kasno navečer proglašeni su najuspješniji maslinari  u kategoriji otvorenih ekstradjevičanskih malsiinovih ulja. Aposlutni šampion sa 100 od mogućih 100 bodova je Budislav Mađerić iz mjesta Pašman sa istoimenog otoka u zadarskom arhipelagu.

Uzorak na bratovo ime

 - Ovo je veliki uspjeh, ali titula šampiona ne pripada samo meni. Još veće zasluge ima moj brat Brane koji se maslinama bavi duže od mene, rekao je za Agroklub  Budislav, neposredno nakon što je iz ruku predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova primio veliki šampionski pehar i krunu od maslinovih grančica. Braća Mađerić na Pašmanu imaju 150 starih maslina koje su obnovili I 50 novioposađenih koje su došle na puni rod. - Ubrali smo tri tone ploda I dobili oko 400 litara maslinovog ulja, kaže Brane, koji ulja na natjecanje šalje već punih 17 godina. Dosad su braća osvajala medalje, a sada titulu apsolutnog šampiona - prvu u povijesti svih zadarskih otoka.

Zanimljivo je da su uzorak ulja poslali na ime Budislava, a to je, Kažu, zato jer je njihov OPG registriran na njegovo, Budislavovo ime.  U svakom slučaju, njihov uspjeh je još jedna potvrda stare izreke:  Kad se bratska srca slože I titula apsolutnog šampiona se osvojiti može.

Zadranima 14 zlata

Priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte oblica dobilo je Obiteljsko gospodarstvo Josipa Kuzmanića iz Supetra na otoku Braču. OPG Adriana i Slobodan Car iz Pule dobitnik je priznanja za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo sljubljenih sorti. Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo je poznatom maslinaru Jošku Veži iz Brista kod Gradca.

 Zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskom ulja dobilo je još čak 177 maslinara i uljara, od toga 14 s područja Zadarske županije. Prema osvojenim bodovima redosljed je sljedeći: OPG Mirjana Šoša, Zadar, OPG Marinko Vukšević, Zaton, OPG Stamičar, Biograd na Moru, Nedjeljko Jusup, Zadar, OPG Mirjana Šoša, Zadar, Marko Pucar, Crno, Krešimir Atelj, Nadin, Ante Peraić, Tinj, Vjera Biloglav, Zadar, Ivan Eškinja-Lantana, Sv. Filip i Jakov, OPG Božena Krep, Posedarje, Zlatko Strpić, Biograd na M22oru, PZ Maslina i vino, Polača i Iva Klinac, Zadar.   

Od 70 do 440 uzoraka

“U ovoj kategoriji otvorenih maslinovim ulja imali smo prijavljenih 317 uzoraka, a čak njih 245 ponijelo je nakon ocjenjivanja certificiranih stručnjaka status ekstra djevičanskih ulja, što najbolje govori o ovogodišnjoj visokoj kvaliteti ulja na ovom jubilarnom Noćnjaku – kazala je Sandra Petričević, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje Zadružnog saveza Dalmacije. Na svečanosti proglašenja najboljih Lordan Ljubenkov nije propustio podsjetiti kako je na prvom Noćnjaku, prije 20 godine bilo samo 70 uzoraka , od kojih su samo tri bila ekstradjevičanska. 

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov podsjetio na Na ovom jubilarnom brojka  pristiglo je rekordnih 440 uzoraka otvorenih ulja i pakovina ulja te još 45 proizvoda od maslina iz svih maslinarskih regija Hrvatske te iz susjednih zemalja - Italije, Slovenije, BIH-a i Crne Gore.

U subotu navečer, na završnoj večeri 'Noćnjaka' bit će proglašeni šampioni u kategoriji pakovina ulja te proizvoda od maslina.

Više u sutrašnjem tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)