Martina Čuljak Jovančević imenovana v.d. ravnateljicom

Slika korisnika anamarijabilan
Smjena u zadarskom Centru za socijalnu skrb
Peteročlano Upravno vijeće na čelu s predsjednicom Marinom Dujmović Vuković u srijedu je imenovalo Čuljak Jovančević vršiteljicom dužnosti ravnateljice i poništilo natječaj za tu dužnost raspisan 25. siječnja. Kao što je poznato, na taj se natječaj javila samo Vesna Burčul kojoj je mandat istjecao 16. ožujka, no ona je molbu povukla
Arhiva ZL
Centrom će upravljati v.d. ravnateljica Martina Čuljak Jovančević

Potpuno očekivano Ministarstva za demografiju, obitelj,  mlade i socijalnu politiku dalo je suglasnost Upravnom vijeću Centra  za socijalnu skrb za razrješenje ravnateljice Vesne Burčul, nakon čega je  v.d. ravnateljicom imenovana njezina zamjenica Martina Čuljak Jovančević. Peteročlano Upravno vijeće na čelu s predsjednicom Marinom Dujmović Vuković u srijedu je imenovalo Čuljak Jovančević  vršiteljicom dužnosti ravnateljice i poništilo natječaj za tu dužnost raspisan 25. siječnja. Kao što je poznato, na taj se natječaj javila samo Vesna Burčul kojoj je mandat istjecao 16. ožujka, no ona je molbu povukla. 

Sukladno zakonu novi natječaj će biti ponovno raspisan u roku od 30  dana, odnosno do 13. travnja. 

Burčul je treća po redu ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu  skrb koja je smijenjena prije isteka mandata. Na tu je dužnost stupila  kao v.d. ravnateljice 2015. godine kad je smijenjena Sanja Paleka, koja  je također imenovana ravnateljicom prije nego je istekao mandat njezinoj prethodnici Danijeli Jadrijev. I dok su Paleka i Jadrijev među ostalim smijenjene i zbog nagomilanog nezadovoljstva djelatnika Centra,  Burčul je pokosila politička odluka ministrice Nade Murganić nakon  stravičnog i nezapamćenog događaja na Pagu gdje je otac svoje četvoro djece u dobi od tri do osam godina izvukao iz krevete i dok su još spavala pobacao s balkona visokog šest metara. 

Obitelj je bila pod tretmanom centra, a pokazalo se i kako su oboje roditelja bili pod uvjetnom osudom zbog zanemarivanja i zlostavljanja  danas punoljetnog djeteta koje je majka imala iz prvog braka. Također,  pokazalo se i kako je Centar zatražio, ali zbog »poboljšanja uvjeta u toj  obitelji« i povukao zahtjev za oduzimanje roditeljske skrbi. Otac je završio u istražnom zatvoru, a potom i u zatvorskoj bolnici u Zagrebu radi utvrđivanja njegove ubrojivosti u vrijeme nemilog događaja, a majka  će, kako se moglo doznati, ostati s djecom, no pod nadzorom. 

Ministrica Nada Murganić je nakon tragedije odmah poslala inspekciju koja je utvrdila »niz propusta«, koji su, međutim, za javnost tajni.  Neslužbeno se moglo doznati kako su u početku troje od petero članova UV-a bili protiv smjene Burčul smatrajući kako se radi o administrativno-birokratskim, a ne stručnim propustima, no nakon što su od ravnateljice zatražili dodatno pisano očitovanje na tri točke inspekcijskog  nalaza, konačna odluka o njezinoj smjeni donesena je s tri naprama  dva glasa. Kako troje od petero članova UV-a imenuje ministarstvo, jednoga jedinica lokalne samouprave, a jedan od njih je predstavnik radnika Centra, sasvim je jasno da se radi o političkoj odluci. Na to su  pokušali ukazati i iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi  Hrvatske, a predsjednica tog sindikata, Jadranka Dimić, kazala je da po  istom modelu ministrica može smijeniti ravnatelje u svih 80-ak centara. U obranu Burčul stali su i njezine kolege iz nekoliko hrvatskih centara, a u dva je navrata ispred zadarskog centra u 

Ulici Andrije Hebranga organiziran i miran prosvjed s jasnim porukama kako treba mijenjati sustav socijalne skrbi, a ne ravnatelje. No  Murganić je na sve to ostala gluha te ni u jednom trenutku po modelu odgovornosti funkcije nije vidjela razlog da i sama odstupi. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)