Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Popili ‘stotku’ u Laktašima, za triježnjenje dobili kvalifikacije

17.03.2019. 18:49
Popili  ‘stotku’ u  Laktašima,  za  triježnjenje  dobili  kvalifikacije


Zadar nije uspio u Laktašima doći do spasonosne pobjede. Naprotiv  osim jednog intervala u četvrtoj četvrtini cijelu utakmica u koju im je  stala i sezona Zadrani su proveli u dubokom minusu prikazujući igru s  kojom nisu ni zaslužili biti sudionicima elitne regionalne lige. Nažalost,  unatoč najavama da će se protiv Igokee bacati na glavu kako bi ostvarili  pobjedu koja znači o(p)stanak igrači Ante Nazora su jednim šarlatanskim pristupom, pogotovo u obrani, pogurali domaćine prema zacrtanom cilju dok će Zadar svoju priliku za očuvanjem abaligaškog statusa  morati tražiti u kvalifikacijskoj seriji protiv drugoplasiranog sastava ABA  2 lige.
Razbijena zadarska vojska
Umjesto prave bitke koja se očekivala u dvorani u Laktašima Zadrani  su već na otvaranju utakmice prezentirali antikošarku i na pladnju servirali Igokei pobjedu. Ništa nije štimalo u zadarskim redovima jer su nakon uvodne tri minute i vodstva 5:0 koje je donio Luka Božić praktički  nestali s terena. U sljedećih 11 minuta domaćin je zabio čak 40 poena  dok su igrači Ante Nazora ubacili tek 15. Nije ni moglo bolje kad su ušli u  utakmicu kao da se radi o rekreaciji, a ne borbi za abaligaški život.  U nekoliko minuta su izgubili četiri lopte, a obrana 'pick and rolla' im je bila   na razini osnovnoškolske momčadi. U toj laganoj šetnji kroz zadarsku  obranu najbolje su se snašli Igokeini  Luković, Wiliams i Lešić. Serija domaće momčadi nakon 5:7 vodstva Zadra protegla se do 16:3 što je na semaforu označilo dvoznamenkastu prednost Igokee (21:10), a igralo se  tek sedam minuta. No, ni tu nije zaustavljen nalet domaćina već je kroz   drugu četvrtinu Luković u kombinaciji s Lešićem u potpunosti razbio  snove Zadra o osiguranju o(p)stanka bez odlaska u kvalifikacije. Sava  Lešić je s četiri poena u nizu donio najvećih 20 viška za Igokeu (40:20), a  igra momčadi Ante Nazora nimalo nije ulijevala povjerenje da će se slika  iz Laktaša do kraja dvoboja popraviti. Uspjeli su tek  u dva navrata približiti se na 14 zaostatka (44:30, 51:37), ali bi se onda ispriječile olako izgubljene lopte, čak 10 do poluvremena dok obrana Zadra praktički nije  ni postojala.  Potvrda te teze leži u podatku o čak 61 primljenih poena u  prvih 20 minuta igre, a razigrali su se praktički svi igrači domaćeg sastava. Posebno je ubojit u završnici druge četvrtine bio Danilo Anđušić kojemu se pridružio skočni Ilić dok je na drugoj strani jedino nešto donosio dvojac Žorić i Božić. Katastrofalnih 61:39 Igokee u prvom poluvremenu nisu davali nadu da će se u nastavku popraviti bitnije situacija na  parketu, ali po oscilacijama poznat Zadar uspio je demantirati i one najpesimističnije navijače u drugom poluvremenu. Iako se to buđenje iz  sna pokazalo na kraju nedovoljnim barem se nije nastavilo gaženje od  strane Igokee koje je bilo usitinu nemilosrdno u prvom dijelu.  
Umalo preokret 
U trećoj četvrtini Nazorovi igrači su se uspjeli malo trgnuti, posebno u  obrani, no nije se to poboljšanje potvrdilo i na rezultatu. Domaći košarkaši su u pet minuta nastavka uspjeli ubaciti tek dva poena, a Zadar jest  stavio devet, no svaki put kad bi se približili granici od 15 poena zaostatka ukazao bi se Anđušić i prednost Igokee zbog toga nije bitnije padala u  trećoj dionici. Najviše se trudio Žorić koji je ubacio do tih trenutaka 18  poena, a novu neugodnost po Zadar donijela je i peta osobna Domagoja  Vukovića. Ipak četvrta dionica je pokazala koliko je katastrofalni ulaz u  utakmicu zapravo koštao Zadrane. Uspjeli su u pet minuta Nazorovi  igrači serijom 16:3 dovesti utakmicu u neizvjesne vode. Na semaforu je  stajalo tek 82:76 za Igokeu i osjećala se strepnja domaćih navijača u dvorani da će gosti doći i do potpunog preokreta. Velike minute je u tom razdoblju odigrao mladi Jure Planinić koji je uz Žorića bio detonator povratka na samo dva posjeda. No, onda se ukazalo splitsko polufinale  Krešinog kupa. Lovre Bašić se pri rezultatu 82:76 poskliznuo na centru,  izgubio loptu i pritom napravio nesportsku pogrešku. Vratilo je to Igokeu  u pozitivni ritam i nisu Zadrani uspjeli u završne četiri minute više ozbiljnije zaprijetiti. Štoviše, iskoristili su domaćini priliku u tom finišu za  povratkom na razliku koju su imali u prvom dijelu utakmice, a Nazorovoj momčadi je ostalo  vaditi se u repesažu s finalistom ABA 2 lige.


 


 




IGOKEA 100


ZADAR 82 


(26:14, 35.25, 18:23, 21:20)


ALEKSANDROVAC – Sportska dvorana Laktaši. Gledatelja: 1000.  Damir Javor, Milivoje Jovčić, Milan Nedović.


IGOKEA: Musić 11 (1-2), Talić, Lešić 14 (5-8), Adamović 3, Milošević  2, Jerrett, Radivojević 4 (2-2), Williams 16 (2-3), Ilić 4, Anđušić 29 (3-4),  Rikić 3 (1-2), Luković 14 (1-3). Trener: Dragan Nikolić. 


ZADAR: Bašić 9 (1-4), Marić 8, Žorić 23 (7-9), Krajina 6 (2-2), Vuković  4 (2-2), Brzoja, Špralja, Little 7 (5-7), Božić 15 (1-2), Planinić 10 (5-8).  Trener: Ante Nazor.


 Šut za dva: Igokea 29-50 (58%); Zadar 19-37 (51%).


Šut za tri: Igokea 9-20 (45%); Zadar 7-21 (33%).


Slobodna bacanja: Igokea 15-24 (63%); Zadar 23-34 (68%).


Skokovi: Igokea 34 (23+11); Zadar 23 (17+6).


Osobne pogreške: Igokea 32; Zadar 26.


 


 


ANTE NAZOR, TRENER ZADRA


Ne bi bilo zasluženo da smo preokrenuli


– Čestitao bih Igokei na zasluženoj pobjedi. Dominirali su tijekom cijelog susreta.  Naš je problem je bio što nismo ušli maksimalno u obrani kako smo se dogovorili.  Dozvolili smo protivniku da lagano organizira napade i uđe u šuterski ritam i u prvom  dijelu utakmice Igokea je napravila takvu prednost koja se u ovakvim prilikama  teško ispušta. Sredinom drugog poluvremna smo odigrali dobro i došli u šansu stići  do jednog posjeda zaostatka, no nismo to uspjeli iskoristiti. Da budem iskren da smo  i uspjeli u tom povratku ne bi bilo zasluženo jer je domaćin bio bolji u većem dijelu  susreta. Preostaje nam sada čekati rasplet doigravanja ABA 2 lige i u baražu tražiti  očuvanje ostanka u ligi.