U čast Sv. Patrika 'pozelenio' i Sv. Donat

Slika korisnika anamarijabilan
10 GODINA "Globalnog ozelenjavanja" Tourism Ireland-a
Deseta godišnja inicijativa Global Greening, tj. "Globalnog ozelenjavanja" održalo se na više od 400 mjesta u 53 zemlje. U Hrvatskoj se uključilo rekordnih pet gradova i devet mjesta, a među njima i Zadar
Arif SITNICA
Sv. Donat je novo zeleno ruho obukao u sumrak

Godišnja proslava Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Ireland-a uključila je jučer rekordan broj  mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj. Deseta godišnja inicijativa Global  Greening, tj. "Globalno ozelenjavanje" održalo se na više od 400 mjesta  u 53 zemlje. U Hrvatskoj se uključilo rekordnih pet gradova i devet  mjesta, a među njima i Zadar.

Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture  2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi. Tri velika dalmatinska grada su se pridružila veleposlanstvu u obilježavanju  Dana sv. Patrika: Zadar, Split i Dubrovnik.

Zagreb je sudjelovao u "ozelenjavanju" 3. put s četiri poznate znamenitosti:Fontane (Hrvatske bratske zajednice), Muzej suvremenih umjetnosti, Klovićevi dvori i Meštrovićev paviljon.

Rijeka se, također, 3. treći puta pridružila Veleposlanstvu i njezino je  sudjelovanje značajno jer je, jedna od dvije ozelenjene znamenitosti,  Trsatska gradina, utvrda iznad Rijeke, nekada bila u vlasništvu Irca grofa Lavala Nugenta. Nugent je odigrao važnu ulogu u povijesti Hrvatske  u 19. stoljeću. Druga tamošnja znamenitost, koja se je zazelenila su impresivne dizalice "Molo Longo".

U Zadru se ozelenilo vjerojatno najpoznatiju gradsku znamenitost,  crkvu sv. Donata na Forumu. Split je ozelenio fontanu na Rivi, ispred  Prokurative. Dubrovačka palača Sponza na kraju Straduna je bila u zelenoj boji za ovu proslavu. Naš i druga dva dalmatinska grada su novopridošli u inicijativu “Global Greening”.

Sa svojim rekordnim sudjelovanjem, Hrvatska je ponovno pokazala  da je veza između Irske i Hrvatske svake godine sve jača.

Poznate svjetske znamenitosti uključene u inicijativi Tourism Ireland-a za proslavu Dana sv. Patrika su London Eye i mnogi drugi.

Više informacija o 10. godišnjoj globalnoj inicijativi može se naći  na:https://www.tourismireland.com/Press-Releases/2019/February/Tourism-Irel....

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno