U kornatskom arhipelagu traje potraga za nestalim ribarom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Arhiva ZL
U spašavanju sudjeluje i brodica zadarske Lučke kapetanije

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer su izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pokrenutoj koordiniranoj akciji traganja i  spašavanja u Šibenskom akvatoriju, konkretno, prema muškoj osobi  čiji nestanak su prijavili članovi Obitelji, nakon što se isti nije vratio iz  ribanja, u području Kornatskog arhipelaga. 

Obavijest o nestanku D.I. (rođen 1959. godine), državljanin Republike  Hrvatske, službenici MRCC Rijeka zaprimili su jučer, 16. ožujka u  16.00h od Z.I., sina nestalog, prema čijem iskazu je njegov otac jučer,  oko 12.00h, isplovio u ribolov iz Murtera prema uvali Vrulje u Kornatima, vlastitom brodicom tip gumenjak, dužine 6 metara, pogonjen izvanbrodskim pogonskim strojem porivne snage 100KS. Odluku o dojavi nestanka članovi Obitelji donijeli su nakon što se nestali nije vratio u  predviđeno vrijeme i budući da nije odgovarao na pozive putem mobilnog uređaja, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula koordinirano traganje sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik te nešto kasnije i sa  Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Šibenik, a u traganje su angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja  (HGSS). 

Tijekom jučerašnje pomorske potrage službenici Šibenske kapetanije  su u 18.30h dojavili o pronalasku napuštenoga gumenjaka u vlasništvu  nestaloga, koji je zatečen nasukan na otočić Šćitna, sjeverno od otoka  Žuta, slijedom čega je natavljeno intenzivno traganje za nestalim. 

S obzirom na smanjenu vidljivost pred kraj dana, Središnjica je  odlučila u akciju angažirati i pripadnike HGSS-a, koje su u područje  traganja za nestalim transportirali službenici Lučke kapetanije Zadar,  noćas, 17. ožujka, nakon ukrcaja na spasilačku brodicu Zadarske kapetanije, koja ih je čekala u luci Gaženica. 

Pripadnici HGSS-a traganje za nestalim obavljali su dronovima opremljenim termo-vizijskom optikom, kojima su upravljali sa spasilačke  brodice LK Zadar, nakon čega su jutros u 06.15h prekrcani na brod LK  Šibenik, a spasilačka brodica LK Zadar proslijedila prema Zadru zbog  obnove resursa, dok je u potragu istovremeno angažirana spasilačka  brodica Lučke ispostave Sali. 

Nakon svitanja, u 07.16h Pomorska policija Šibenik u traganje je  uključila još tri vlastita plovila, a MRCC Rijeka je u 07.30h obaviještena  kako je u područje potrage iz Zračne luke Zemunik poletio helikopter  sa pripadnicima HGSS-a, angažiran od zapovjedništva HGSS-a, a kojim  se obavlja zračna potraga u širem području nestanka. 

MRCC Rijeka, iako trenutno bez rezultata, akciju traganja i spašavanja prema nestalom Murterinu koordinira u punom intenzitetu, sa  svim uključenim jedinicama na moru, kopnu i u zraku. Meteorološki  uvjeti u vremenu dosadašnjeg trajanja potrage bili su povoljni, no u tijeku je pogoršavanje vremenskih prilika, sukladno čemu će se optimizirati i potražne aktivnosti. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno