Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

(ANTI)PODUZETNIČKA KLIMA Malta: Ovom odlukom se ruga dugogodišnjim zakupcima

17.03.2020. 20:52


Na Gradskom vijeću danas se raspravljalo i o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora prema kojima se propisuje postupak sklapanja ugovora o zakupu poslovnog prostora sa postojećim zakupcima i to u slučaju kad nije potrebno provoditi javni natječaj, postupak podnošenja zahtjeva za sklapanje novog ugovora o zakupu kao i rokovi kojih su se zakupodavac i zakupoprimac dužni pridržavati.
– Odlukom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora iz 2012. godine zabranjeno je davanje u podzakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra, ali se u praksi pokazala potreba da se poslovni prostor u vlasništvu Grada može dati na korištenje dvjema ili više fizičkim ili pravnim osobama za potrebe obrazovne ili zdravstvene djelatnosti. Naime, propisano je da u poslovnom prostoru u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zakupniku dopušteno po bilo kojoj pravnoj osnovi dati trećoj osobi na korištenje ili su korištenje poslovni prostor (primjerice ugovorom o poslovno-tehničkoj suradnji i sl.), ukoliko je tako ugovoreno. Stoga se ovom odlukom omogućuje da gradonačelnik može odobriti davanje dijela ili cijelog poslovnog prostora na sukorištenje dvjema ili više fizičkim ili pravnim osobama samo za potrebe obavljanja zdravstvenih i obrazovnih djelatnosti uz uvjet da je takvo djelovanje nužno za podmirenje javnih potreba te da su subjekti ugovornici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odnosno da djeluju uz dozvolu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osim navedenoga, postojeću odluku Grada Zadra potrebno je izmijeniti i dopuniti u dijelu koji se odnosi na kupoprodaju poslovnog prostora sadašnjim zakupcima obzirom da se u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora točno specificira i određuje koji zakupci, pod kojim uvjetima i koje poslovne prostore imaju, odnosno nemaju pravo kupiti od jedinice lokalne samouprave. Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, gradonačelnik Grada Zadra je u odnosu na nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, donio zaključak o provođenju savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te je savjetovanje trajalo od 27. siječnja do 26. veljače 2020. godine, stoji u obrazloženju prijedloga.
Mladen Malta rekao je kako se ovom odlukom ruga dugogodišnjim zakupcima te da se radi protiv poduzetničke klime.
– Mi smo imali niz sastanaka posebno s najstarijim zakupcima kako bi imali što više argumenata, a od kojih se prihvatio samo jedan, dok se ostali savjeti i prigovori nisu uvažili. Naime, ako netko otkupljuje stan koji je besplatno dobio, zašto zakupac nakon 30, 40 godina, koji je za to plaćao veliki najam, nema pravo prvozakupa tog prostora koji je višestruko preplatio?! Istaknuo bih samo kemijsku čistionicu iza Arthotela, Foto Vjeko, Vinko Pavlović, Skoblar, frizerke, Ivicu Čulinu… Ti su ljudi po nekoliko puta preplatili svoj prostor, a nemaju nadu da će se išta dogoditi, rekao je Malta, a na njegove riječi nadovezao se Erol Gaši koji se slaže kako ovaj prijedlog ne ide na ruku poduzetnicima. Ipak, prijedlog je usvojen.