Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dr. Medić: “Očekujemo da bi jedna osoba mogla zaražena jer je boravila uz zaražene osobe! Testiranje na koronavirus od ponedjeljka i u Zadru!”

17.03.2020. 11:27


Trenutno u Zadarskoj županiji nemamo oboljelih, ali već jutros imamo petero ljudi koje smo testirali, a za jednu osobu očekujemo da bi mogla biti zaražena jer je boravila uz zaražene osobe, rekao je voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Alan Medić na 24. sjednici Gradskog vijeća koja je danas održana u posebnim okolnostima u manjem sastavu, bez pročelnika upravnih odjela, predstavnika nacionalnih manjina i medija.
Podsjetio je kako su do sada evidentirali 237 osoba u samoizolaciju u Zadarskoj županiji. Ovo znači da osoba mora biti u kući 14 dana i ukoliko se pojave simptomi bolesti, javi se epidemiološkoj službi, koja onda reagira.
Pojasnio je kako Opća bolnica Zadar ima izolaciju izvan bolničkog kruga jer je potrebno sačuvati bolnicu da virus ne uđe unutra.
– Sve osobe s febrilitetom u šatoru ispred bolnice se trijažiraju, a sumnjivi slučajevi se izoliraju te se šalju na nekadašnji Onkološki odjel. Tamo imamo šest izolacijskih jedinica,  oni koji imaju komplikacije se hospitaliziraju, dok oni koji imaju slabiju kliničku sliku šalju se u strogu izolaciju. Taj odjel ima kapacitete od ukupno 20-ak mjesta, a kod Urologije pripremamo i rezervni položaj. Osim toga, i jedan hotel će se pretvoriti u karantenu, istaknuo je Medić.
Također je dodao kako će od ponedjeljka zadarski Zavod za javno zdravstvo početi s testiranjem na koronavirus, a što se do sada radilo jedino u Zagrebu tako da će od sljedećeg tjedna i nalazi testiranih biti puno brže gotovi.