Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šime Vicković: “Stožer daje sve od sebe i pokušava djelovati – unaprijed!”

17.03.2020. 12:17


Nije bilo nikakvih razmimoilaženja, a niti "gluhih telefona" između Nacionalnog i našeg Županijskog stožera. Upravo suprotno, mi smo odluku o zatvaranju kafića i ugostiteljskih objekata i ograničenom radu drugih uslužnih djelatnosti, doniijeli u ponedjeljak na našem sastanku Stožera i to jednoglasno i još smo se naravno, prije toga savjetovali sa stručnjacima epidemiolozima zadarskog Zavoda za javno zdravstvo i naše bolnice. Danas tijekom dana, vidjet ćete, i sve županije u Hrvatskoj donijet će istu odluku. Nama je najvažnije zdravlje svih naših ljudi – naglasio je Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i prvi čovjek županijskog Stožera civilne zaštite odgovarajući na brojna pitanja novinara, ali i nedoumice svekolike javnosti – je li ipak Stožer civilne zaštite Zadarske županije, ovu odluku donio "na svoju ruku" i je li to zapravo smio učiniti?
– Sve je u skladu s preporukama Nacionalnog stožera i na prijedlog i preporuku struke te u svrhu zaštite našeg stanovništva, jer smo mi u ovome trenutku prema riječima epidemiologa na početku. Onda kada stigne, gotovo je. Mi samo pokušavamo djelovati unaprijed koliko u ovoj situaciji najviše možemo, istaknuo je Vicković.
I prije odluke odnosno, prepuruke županijskog Stožera, većina ugostitelja na Poluotoku još je u ponedjeljak prijepodne samoinicijativno počela zatvarati kafiće, a onda je nakon nekoliko sati, istu odluku donio i Stožer. Tako od ponedjeljka, gotovo svi kafići u Zadru ne rade. Štekati su pusti, unatoč predivnom vremenu koje neodoljivo miriše na proljeće.
Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, svima je još poslana jasna i nedvosmislena poruka kako će se izvršiti nadzor te da kazne očekuju sve one koji se ne pridržavaju Odluke o nekoliko mjera za sprječavanje širenja novog koronavirusa COVID-19.
Uz kafiće i restorane podsjećamo, donesena je odluka i o ograničenju rada trgovačkih centara i i manjih trgovina do 18 sati, ali i svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, primjerice frizera i kozmetičara. Ova se odluka ne odnosi na rad Pučke kuhinje i dostave hrane.