Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Troje Zadrana ulovljeno u kršenju samoizolacije

17.03.2020. 09:03


Zadarska policija je od petka, 13. ožujka do 22 sata u nedjelju, 15. ožujka, uhvatila tri osobe u kršenju pravila karantene. Radi se o osobama koje nisu zaražene, ali dolaze iz zaraženih područja, te su obavezne podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u organiziranoj karanteni.
– Pazeći na mjere samozaštite, policija je postupila po dojavi. Spomenute osobe zatečene su na otvorenom prostoru, nakon čega je o svemu obaviješten Državni inspektorat koji je nadalje postupao sukladno propisima i prekršaju, rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije iz koje mole građane da se pridržavaju zaštitnih mjera kako bi sačuvali sebe i druge u zajednici.
Osim onih koji su bili u izravnom kontaktu s oboljelom osobom, dvotjedna samoizolacija je obavezna i za sve hrvatske državljane koji su u zadnjih 14 dana posjetili Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei, uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju, odnosno grad Daegu i provinciju Cheongdo, i Njemačku, točnije okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija. Ti će putnici na ulasku u zemlju dobiti rješenje o samoizolaciji, a do isteka izolacije ne smiju napuštati zemlju.
Ako se osobi u samoizolaciji pojave simptomi bolesti, tada se treba telefonom javiti dežurnom epidemiologu kako bi se provela dijagnostika i liječenje simptoma.
Važno je istaknuti i da zaposlene osobe koje osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo na naknadu plaće, i to na teret Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To vrijedi samo za one kojima je mjeru izolacije odredio liječnik ili granični sanitarni inspektor, ali ne i za one koji su izolaciji u dogovoru s poslodavcem.
Onima koji se pravila samoizolacije ne budu pridržavali i iz nje izađu, prijete visoke kazne.
Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, onome tko se ne pridržava mjera zaštite drugih prijete i do tri godine zatvora, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić istaknuo je da je moguća i novčana kazna u iznosu od tri do osam tisuća kuna.