Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U NEKOLIKO FAZA U novo groblje i dvije mrtvačnice investira se 23 milijuna kuna

17.03.2021. 12:38


Općina Pakoštane u posljednjih nekoliko godina ulaže znatna financijska sredstva kako bi imala primjerena mjesta ispraćaja i ukopa pokojnika. Riječ je izgradnji novog groblja i ispraćajnice s mrtvačnicom iznad Pakoštana, neposredno uz zapadnu stranu Poslovne zone »Servisna zona Pakoštane«, između Jadranske magistrale i županijske ceste Pakoštane – Vrana, te mrtvačnice na mjesnom groblju Vrana. Investicija je oko 25 milijuna kuna.


Rješava se problem nedostatka grobnica
Od pamtivijeka se ljudi brinu da pokojnici budu dostojno pokopani, pazeći pritom da to bude u duhu tradicije i običaja.
– Novo groblje u Pakoštanima trebalo bi riješiti problem nedostatka grobnica za najmanje sljedećih 100 godina. A kako su na groblju podignute prve od 680 grobnica uvjeren sam da će se već sredinom ljeta započeti s ukopima pokojnika, odmah nakon izgradnje ispraćajnice s mrtvačnicom, tehničkog pregleda za ishođenje uporabne dozvole te crkvenog obreda blagoslova, mišljenja je Kurtov.
Općina, kaže on, nastoji gledati u buduće vrijeme, u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života.
– Procijenjena vrijednost izgradnje novog groblja, iznosi 20 milijuna kuna. Vrijednost izgradnje mrtvačnica je preko tri milijuna kuna, projekt mrtvačnice s ispraćajnom dvoranom u Pakoštanima iznosi 2,3 milijuna kuna, a mrtvačnice u Vrani 750 tisuća kuna, rekao je Kurtov dodajući kako posjećivanje mjesta gdje su pokopani najbliži, održavanje živog spomena na njih te dostojno obilježavanje njihovih grobova i dostojanstveno uređenje prostora groblja, spada u kršćansku tradiciju.


Zadarski Lavčević i pakoštanski Jozo
Izgradnja grobnica i ispraćajnice s mrtvačnicom u Pakoštanima povjerena je zadarskom Lavčeviću.
– Radove na mrtvačnici u Vrani po projektu dip. ing.arh. Sande Zelenčić Šileš iz biogradske tvrtke Naša crtaonica i pod nadzorom mag.ing.aedif. Zvonimira Kazije iz Pakoštana izvodi pakoštanska tvrtka Jozo d.o.o., kazao je Slave Stojanov, voditelj referade za gospodarstvo i održivi razvoj Općine Pakoštane.
Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.300 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno i neprimjereno.




Grobljima upravlja Juština
– Na novom groblju gradi se ispraćajnica s mrtvačnicom, predstoji izgradnja kapele i parkirališta. Podignut je dio ogradnog zida i prvih 117 od ukupno 680 grobnica s tri i šest ukopnih mjesta. Izgradnjom svih grobnica groblje će imati oko 2.900 grobnih mjesta, detaljan je Antonio Šarić, direktor komunalnog poduzeća Juština d.o.o.
Novo groblje, kaže on, gradi se u nekoliko faza jer je preveliko da bi se moglo izgraditi odjednom.
– Na površini od 30.165 metara četvornih bit će 17 grobnih polja s oko 40 grobnica po grobnom polju, ovisno radi li se sa 6 ukopnih mjesta ili s 3 ukopna mjesta, navodi Šarić.
Na groblju će se raditi i kapelica te parkiralište s 87 mjesta od toga četiri za invalide te dva parkirna mjesta za autobuse.
– Grobljem će upravljati Juština d.o.o. koja održava groblja na području Općine Pakoštane, kaže Šarić.