Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadrani ne odbijaju cijepljenje AstraZenecom

17.03.2021. 09:57


Sve je više zemalja koje odbijaju svoje građane cijepiti AstraZenecom zbog nuspojava, osobito zgrušavanja krvi. Koliko je problem ozbiljan kazuje i podatak da je premijer Andrej Plenković jučer održao virtualni sastanak s petoricom kolega iz Europske unije: premijerima Kurzom, Borisovim, Janšom, Babišem i Karnišem.
Sudeći prema informacijama iz Županijskog stožera civilne zaštite, u našoj je županiji situacija ipak mnogo bolja te se cijepljenje odvija prema planu. Načelnik Stožera, Šime Vicković, kaže kako Stožer redovito prati situaciju na punktu za cijepljenje na Višnjiku i zadovoljstvu mu je što može reći da u Zadru nije zabilježena niti jedna ozbiljna nuspojava, pa građani redovito dolaze na punkt prema platformi za cijepljenje:
– Cijepljenje ide odlično i jedini problem koji u ovom trenutku imamo je nedostatak cjepiva. Dnevno u prosjeku cijepimo stotinu osoba i zasad nismo imali nikakve nuspojave. Očekujemo veći broj doza cjepiva i u svrhu toga smo tehnički opremili još jednu prostoriju kako bismo dnevno mogli cijepiti preko 500 ljudi. U taj smo prostor već stavili i svu opremu očekujući kako bismo do 1. lipnja procijepili što veći broj ljudi. Upravo nam je zato problem nedostatak cjepiva, no to nije samo naš, već problem cijele Europe, kaže Vicković.
– Što se tiče AstraZenecinog cjepiva, po mojim informacijama odbijanja od strane građana nije bilo te se cijepljenje i dalje odvija po dnevnoj brojci kakvu smo planirali otvaranjem punkta u Športskom centru Višnjik, ističe načelnik Stožera.
Što se tiče Višnjika, treba istaknuti kako su, zahvaljujući dobroj organizaciji, sve doze iskorištene te nije dolazilo do situacija kao u nekim drugim gradovima da se dio doza morao baciti zbog nedolaska građana.