Tema: Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pet socijalnih ustanova predstavilo svoj rad i projekte nove socijalne usluge
Autor: 
Udruga socijalnih radnika Zadar jučer je u prostoru Code Huba organizirala stručni skup pod nazivom »Nove socijalne usluge u zajednici«, na kojem su ustanove s područja Zadarske županije predstavile nove usluge i projekte kojima pružaju inovativne i pristupačnije socijalne usluge korisnicima na našem području
Vedran SITNICA
Udruga socijalnih radnika Zadar jučer je u prostoru Code Huba organizirala stručni skup pod nazivom »Nove socijalne usluge u zajednici«

Svjetski dan socijalnog rada kojem je ove godine tema »Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga« održao se u utorak 15. ožujka, a tim povodom Udruga socijalnih radnika Zadar jučer je u prostoru Code Huba organizirala stručni skup pod nazivom »Nove socijalne usluge u zajednici«, na kojem su ustanove s područja Zadarske županije predstavile nove usluge i projekte kojima pružaju inovativne i pristupačnije socijalne usluge korisnicima na našem području. Svoje projekte i inovativne usluge predstavilo je pet ustanova.

Grupa za podršku

Martina Šarin predstavila je projekte Centra za socijalnu skrb Benkovac, rad Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar predstavile su Ljiljana Šarić, Josipa Radas i Ivana Blajić, Centar za socijalnu skrb Zadar, Podružnica Obiteljski Centar predstavile su Lucija Škrokov Kučina i Marijana Tkalac, projekt Doma za odrasle osobe Zemunik predstavile su Tea Zurak, Snježana Knežević i Lucija Pavin koje su govorile o mobilnom timu i projektu Ravnokotarska priča, a na kraju je predstavljen i projekt Moć osjetila Doma za starije i nemoćne osobe Zadar o kojem su govorile Tajana Kucelin i Petra Ćosić.
Projekt Centar za socijalnu skrb kao nositelj socijalnih promjena u lokalnoj zajednici koji je već krenuo, a namijenjen je primarno ženama s rakom dojke.
- Cilj je raznim aktivnostima i grupama potpore unaprijediti kvalitetu života žena oboljelih od karcinoma dojke. Trenutno u grupnom radu sudjeluje osam žena s ciljem da se povežu, osnaže i da se preveniraju drugi problemi koji mogu izaći iz te teške zdravstvene situacije, kazala je Martina Šarin ističući kako je ovo hvale vrijedan projekt važan za psihičko stanje žena, a namjenjen je i drugim ženama, ne samo onim oboljelima od karcinoma.

Planira se 11 susreta

- Grupa se sastaje svaka dva tjedna, planira se 11 susreta koje će voditie gestalt psihiologinja Mirjana Kostić te socijalna radnica Ivana Bačić, kazala je Šarin tedodala kako je Centar Benkovac partner na nekoliko projekata. Jedan rade s Volonterskim centrom, dio su akcijskog plana za unaprjeđenje udomiteljske skrbi za djecu na području Zadarske županije, a blisko surađuju i s Centrima za socijalnu skrb Zadar i Biograd na Moru, s obiteljskim centrom Zadarske županije, Udrugom socijalnih radnika i drugima. Ljiljana Šarić ravnateljica Centra za pružanje doma u zajednici predstavila je projekt »Za bolje sutra, za sretnija jutra« koji je u potpunosti financiran EU sredstvima, a cilj projekta je pridonijeti procesu deinstitucionalizacije za djecu s problemima u ponašanju i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Uspješnost projekata

- Projekt omogućuje djeci s problemima u ponašanju i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvaninstitucijske socijalne usluge na području Zadarske i Krapinsko-zagorske županije koje im osiguravaju ostvarivanje prava na život u zajednici. Osim toga, projekt omogućuje jačanje kapaciteta zaposlenika edukacijom i supervizijom te povećanje svijesti o procesu i potrebama ciljnih skupina provedbom kampanje pa je tako zaposleno 11 novih odgajatelja i mobilni stručni tim koji će sudjelovati u raznim edukacijama za vrijeme trajanja projekta, rekla je Šarić. Pedagoginja Josipa Radas predstavila je uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku te je ispričala kako takva usluga zaista pomaže kornicima te se vidi napredak.
- Cilj nam je da djeca iz institucije prijeđu u samostalni život. Imamo primjer dva korisnika koja su prešla iz institucije u organizirano stanovanje i vidi se promjena na pozitivno, a zadovoljniji su i odgajatelji, kazala je Radas. Socijalna radnica Ivana Blajić dio je mobilnog tima koji ide u obitelji, pružamo im psihološku i socijalnu pomoć.

Stručno i opušteno

- Iako smo mali tim pružamo pomoć na nekoliko razina. Radimo s obiteljima u njihovom poznatom okruženju i prvo nailazimo na mali otpor, ali ubrzo vide da je to nešto drugačije i otvore nam se. Naš pristup je stručan, ali opušteniji, opisala je Blajić istaknuvši kako je to važan projekt jer mobilni tim pokriva ruralne dijelove, a sama shvaća koliko obiteljima nije jednostavno doći do Zadra po neku uslugu. Projektom je planirano 20 korisnika, ali nadaju se imati i više. To im kako kaže Blajić neće biti teško jer su i drugi prepoznali benificije mobilnog tima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno