Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Noćna rasvjeta ubija životinje

Autor: Katarina Belić

16.04.2009. 22:00
Noćna rasvjeta ubija životinje

Foto: Vedran SITNICA



Veličinu problema onečišćenja neba današnjih generacija, ali i njihovih prava, prepoznao je čak i UNESCO i pripisao dijelu Opće deklaracije o pravima budućih generacija u kojem stoji: “Buduće generacije imaju pravo na neokrnjenu prirodu i čist okoliš, uključujući pravo na čisto nebo.”
Na Dan planeta Zemlje u srijedu 22. travnja u organizaciji Prirodoslovno-grafičke škole započinju Ekodani s takozvanim eko happeningom. Program eko happeninga bit će ispunjen učeničkim kreativnostima svih vrsta od plesa, pjesme, svirke, crtanja pa do fotografiranja. Svrha je podizati ekološku svijest među ljudima te kroz zabavno-edukativan način građanima približiti opće ekološke probleme s kojima je opterećen naš planet poput onečišćenja, globalnog zagrijavanja, klimatskih promjena… Naglasit će pritom važnost individualnog angažmana svakog pojedinca. Stoga su svi koji to žele pozvani da im se u takvim nastojanjima pridruže (i građani i prolaznici te turisti i stari i mladi) kako bi se putem ovakvih događanja što bolje upoznali s glavnim ekološkim problemima i problemima zaštite prirode i okoliša s kojima se čovjek svakodnevno susreće u svojoj lokalnoj zajednici i u svom svakodnevnom životu.
Eko happening će se odvijati na gradskim ulicama i trgovima. Glavnina događaja bit će na Kalelargi i Forumu, ali će se, po potrebi, koristiti i ostali dijelovi Poluotoka. Ipak, najveći dio programa izvodit će se pokraj Arheološkog muzeja.
– U programu se našim učenicima svake godine pridruže i polaznici zadarskih dječjih vrtića, osnovnoškolci i članovi različitih nevladinih udruga iz cijele županije. Ove godine očekujemo i poznate osobe iz zadarskog javnog života; političare, pjevače, sportaše, glumce, ali i djelatnike gradskih poduzeća “Čistoće” i “Nasada”, kazao je Edo Končurat, profesor u Prirodoslovno-grafičkoj školi i organizator Eko dana.
Za ovogodišnje “Eko dane” pa tako i eko happening izabrana je tema pod nazivom “Sačuvajmo noć” u sklopu koje će se progovoriti o problemima svjetlosnog onečišćenja i ekološke rasvjete. Razlog za obradu ovog problema je što među ljudima uopće ne postoji svijest da noćna rasvjeta može biti ekološki problem pa ju se niti ne doživljava takvom. Naime, zbog neodgovarajuće umjetne rasvjete noću je poremećen prirodni fon (zbog umjetnog osvjetljenja neba) kojim je ugrožen (i već gotovo uništen) veći broj noćnih životinja (poput krijesnica, noćnih leptira, šišmiša) od kojih su mnoge vrste vrlo korisne za održavanje biološke ravnoteže. Međutim, to je samo dio problema, jer se kod onečišćenja svjetlom radi i o sigurnosnim, energetskim, ekonomskim i etičkim implikacijama i posljedice toga mogu biti dalekosežne.
Naravno, potreba za noćnom rasvjetom je neizbježna, no pitanje je kakva nam je rasvjeta nužna i potrebna, primjerice zbog sigurnosti i lakšeg kretanja tijekom noći, a kakva je rasvjeta zapravo apsolutno nepotrebni trošak i “šteta” za prirodu. Stoga se pri postavljanju rasvjete prvenstveno mora imati na umu da se ona postavlja pravilno kako svjetlo ne bi osvjetljavalo nepotreban prostor i tako se nepotrebno trošila energija, naročito u današnje vrijeme kad se kriza osjeća gotovo na svakom koraku te kako bismo na taj način “sačuvali noć” i naše pravo na čisto nebo.
Veličinu problema onečišćenja neba današnjih generacija, ali i njihovih prava prepoznao je čak i UNESCO i pripisao dijelu Opće deklaracije o pravima budućih generacija u kojem stoji: “Buduće generacije imaju pravo na neokrnjenu prirodu i čist okoliš, uključujući pravo na čisto nebo”.
– Obradom ove problematike namjera nam je potaknuti odgovorne na djelovanje, a javnost senzibilizirati za ovaj problem koji u nas još nije poprimio katastrofalne razmjere, ali u vrlo skoro vrijeme bi mogao ukoliko se ova vrsta onečišćenja ne spriječi preventivnim mjerama, napominje Končurat.
Također će Prirodoslovno-grafička škola u sklopu ovogodišnjeg eko happeninga organizirati i po drugi put akciju “Zagrlimo Zemlju” pod geslom “(Za)dar Zemlji”.
Akcija će se sastojati u tome da se oko 3.000 ljudi formira, odnosno posloži u lanac oko cijelog Poluotoka na način da se svi drže za ruke i na određeni znak oblikuju neprekinuti krug. Cilj ove akcije pod nazivom “Zagrlimo Zemlju” je da se na jedan simboličan način ukaže jesmo li ili bismo trebali biti svjesni svih ljepota i značaja našeg planeta, kao i zajedničku želju, ali i potrebu da se Zemlja sačuva i za buduće naraštaje, kao jedinstven i neponovljiv planet u cijelom svemiru po svojoj ljepoti, kao i životu koji je na njoj nastanje, a čine ga biljke, životinje kao i mi ljudi.
Svakodnevno smo svjedoci sve neodgovornijeg ponašanja čovjeka prema prirodi i svom okolišu. Čovjek kao da nije svjestan da Zemlja nema neograničenu sposobnost zadovoljavanja svih njegovih potreba pa u svojoj egoističnoj bezobzirnosti uništava svekolika dobra koja su nastajala milijunima godina.
– Pozivamo sve naše sugrađane, bez obzira na godine, ali i slučajne prolaznike da nam se pridruže u ovoj akciji kako bi se to zajedništvo što intenzivnije osjetilo te kako bismo pokazali da u nama još postoji svijest o pripadnosti Zemlji, kao cjelini, poručio je Edo Končurat, profesor u Prirodoslovno-grafičkoj školi i organizator Eko dana.