Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obrtnici ne trebaju milostinju, nego ruku

Autor:

16.04.2009. 22:00
Obrtnici ne trebaju milostinju, nego ruku


Mladen Malta iz zadarskog Udruženja obrtnika je iznio primjer da je grad inicijativu obrtnika za oživljavanjem stare gradske jezgre, osim s 300 tisuća kuna, podržao i naplatom parkinga do 14 sati
U uvjetima rastuće gospodarske krize nužno je pojačano razvijati partnerske odnose lokalnih uprava i obrtničkih organizacija na njihovu području – jedan je od zaključaka jučerašnjeg susreta obrtnika ugostitelja i trgovaca te gradonačelnika gradova sedam primorskih županija koji su se jučer okupili u Rijeci s ciljem analiziranja stanja obrtništva u uvjetima krize. Naime, samo u Primorsko-goranskoj županiji, koja broji oko 10 tisuća obrta, u prva tri mjeseca ove godine je njihov broj smanjen za 2,4 posto.
– Dio njih je prerastao u trgovačka društva, no osnovni je razlog očito pogoršanje situacije, odnosno krize koja tek nadolazi i ne znamo koliko će biti jaka ni koliko će trajati, upozorio je jučer Boris Vukelić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dodajući da je u takvoj situaciji otvorenost gradskih i općinskih vlasti od iznimnog značaja. Obrtnici su istaknuli izuzetnu važnost obrtništva kao čimbenika socijalne stabilnosti i tradicije, kao i važnost obrta za očuvanje starih gradskih jezgri koje su zamijenile nova gradska središta – ona oko velikih trgovačkih centara.
Stoga je potrebno s lokalnom samoupravom detaljno razmotriti visinu davanja na lokalnoj razini, a što su neki gradovi u sklopu antirecesijskih mjera i učinili, pri čemu lokalna samouprava, primjerice smanjenjem spomeničke rente, može utjecati i na davanje državnog proračuna s tog osnova. Podržana je i inicijativa Udruge gradova za izmjenom Zakona o trgovini vezano za zabranu rada nedjeljom. Takvom se stavu pridružio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
– Nadam se da će vaši napori oko ovog Zakona otvoriti oči zakonodavcima, kao i da će oni početi razlikovati velike trgovačke lance i male trgovine, kazao je Komadina.
Zaključeno je i da bi predstavnike obrtničkih organizacija trebalo i prije zakonom propisanog roka uključiti u rad svih turističkih zajednica. Istaknuti su primjeri dobre prakse suradnje obrtnika i lokalne samouprave, poput Malog Lošinja ili Zadra, u kojem je osnovano i povjerenstvo za pripremu turističke sezone, a čine ga svi bitni segmenti, od državnog inspektorata do samih obrtnika i poduzetnika te lokalne vlasti. Mladen Malta iz zadarskog Udruženja obrtnika je iznio primjer da je grad inicijativu obrtnika za oživljavanjem stare gradske jezgre, osim s 300 tisuća kuna, podržao i naplatom parkinga do 14 sati.
– Ne trebamo milostinju, nego da nam se da ruka da možemo raditi, zaključio je zadarski obrtnik.