Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SDP i HNS potpisali koalicijski sporazum za Grad i Županiju

Autor: Nives Rogoznica

16.04.2009. 22:00
SDP i HNS potpisali koalicijski sporazum za Grad i Županiju

Foto: Zvonko KUCELIN



Predsjednik ŽO SDP-a Svetko Šarić je kazao kako će od 41 mjesta na listi za Županijsku skupštinu SDP-ovim kandidatima pripasti 31, a HNS-ovim deset
Predsjednice zadarskog SDP-a i HNS-a Ingrid Antičević-Marinović i Vesna Sabolić jučer su potpisale koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore. Treći član koalicije je zadarski SHUS (Savez hrvatskih umirovljenika i seniora) čija je predsjednica Gordana Mrkić bila spriječena sudjelovati u jučerašnjem potpisivanju sporazuma. No, ova je stranka već ranije sklopila koalicijski sporazum s HNS-om.
Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za župana i Skupštinu Zadarske županije potpisali su predsjednici županijskog SDP-a i HNS-a Svetko Šarić i Željko Kurtov-Buš.
Sabolić je kazala kako će sljedećeg tjedna biti objavljeni kandidati za zamjenike gradonačelnice i župana. Ovi kandidati bit će iz kvote HNS-a, dok je SDP već ranije objavio kako će kao jedan od zamjenika kandidatkinje za gradonačelnicu Ingrid Antičević-Marinović biti dr. Miro Morović te kako će se kao zamjenica kandidata za župana Duška Vidova kandidirati Renata Sabljar Dračevac.
Čelnici SDP-a i HNS-a nisu za sada željeli govoriti o rasporedu mjesta, ali predsjednik ŽO SDP-a Svetko Šarić je kazao kako će od 41 mjesta na listi za Županijsku skupštinu SDP-ovim kandidatima pripasti 31, a HNS-ovim deset te kako će omjer biti sličan i kad je u pitanju lista za Gradsko vijeće. Istaknuto je, međutim, kako će na listi za Gradsko vijeće biti više od 50 posto žena.
– Ovo je pobjednička koalicija. Građanima jamčimo participaciju u vlasti, jer mi se građanima ne obraćamo samo kad su izbori. Gradska vlast ne pripada jednoj stranci, nego građanima; svima, a ne samo njima. Jamčimo transparentnu vlast i to da nećemo rasprodati ono što je još preostalo te da ćemo sve resurse, materijalne i druge staviti na raspolaganje građana, kazala je Antičević-Marinović pozivajući građane da “puni vjere u sebe zaslužuju bolje” iziđu na izbore 17. svibnja.
– Vrijeme je za promjene, a mi smo promjene prvo napravili u svojoj stranci i reorganizirani i konsolidirani izlazimo na izbore u savezu u kojem postoji međusobno poštovanje, povjerenje i suradnja. Za upravljanje gradom potrebni su nam timovi koji će biti djelotvorni, pravedni i energični te koji će voditi računa o ravnomjernom razvoju u cijelom gradu kako Zadar ne bi više bio samo perspektivan grad, već grad perspektive za sve građane, poručila je Sabolić.
– Zar nije sramota da u ovo vrijeme krize Grad Zadar i Zadarska županija baš nikako ne pomažu građanima, čak ni putem kredita za učenike i studente. Mi smo grad užasa, a ne perspektive. Recite vi u kojoj biste to tvrtki u Zadru željeli da se vaše dijete zaposli, a da može napredovati i da biste bili zadovoljni njegovom karijerom. U Zadru nema takvih tvrtki. To je žalost ljuta, kazao je Kurtov.
– Po dolasku na vlast formirat ćemo Antikorupcijsko vijeće u kojem će građani, a ne političari, kontrolirati kako se zapošljava u Gradu Zadru i gradskim poduzećima, kako se dobivaju poslovi s Gradom Zadrom, poručila je Antičević-Marinović.
Na novinarski upit o tome hoće li koalicija istaknuti neko “jače ime” kao kandidata za predsjednika Gradskog vijeća Zadra, kao što je to HDZ učinio s Božidarom Kalmetom, Antičević-Marinović je odgovorila kako je zakon jasan u odredbi da na lokalnim izborima građani neposredno biraju ne samo gradonačelnika i zamjenike, već i vijećnike.
– Ako je Božidar Kalmeta odlučio biti gradski vijećnik, to je njegovo pravo, ali ta je dužnost nespojiva s funkcijom ministra. Sve ostalo je prevara, zaključila je.