Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Srpski pustolov okončao svoje putovanje u Biljanima Donjim

Autor: Suzana Bandić

16.04.2009. 22:00
Srpski pustolov okončao svoje putovanje u Biljanima Donjim


Nakon što je u Heresovom kontejneru u petak pronađen mrtav Tomislav Bogdanović iz Kruševca, u “Heresu” kažu kako je riječ je o čovjeku koji je navraćao u ove krajeve svakih nekoliko godina, a kojem su svaki put pružali smještaj i hranu. Njegovom smrću izgubili su, kažu, prijatelja i dragu osobu.
Tomislav Bogdanović (53) iz Kruševca u Srbiji, na zadarskom području poznatiji po nadimcima Bale ili Đone, pronađen je u petak ujutro mrtav u stambenom kontejneru poduzeća “Heres” u Biljanima Donjim. Njega je u 7 sati pronašao djelatnik Damir Varzić koji je o svemu odmah obavijestio zadarsku policiju. Kriminalističkom obradom, međutim, na njegovom tijelu nisu pronađeni elementi tragova nasilja niti bilo kakvi drugi znakovi koji bi ukazivali na nasilnu smrt. Stoga je policija prepustila slučaj mrtvozorniku koji je potvrdio kako je riječ o prirodnoj smrti.
Kako doznajemo u “Heresu”, riječ je o čovjeku koji je navraćao u ove krajeve svakih nekoliko godina, a svaki put bi navratio i do njih. Njegovom smrću izgubili su, kažu, prijatelja i dragu osobu.
– Ja sam u “Heresu” osam godina i toliko dugo sam i poznavala pokojnog Balu. Bio je pustolov. Dolazio je i odlazio tako da zapravo nitko nije znao gdje je, u kojem je pravcu krenuo, a ni kada će ponovno doći. Ali, kad god je došao, uvijek smo ga rado primili i pružili mu hranu i smještaj, jer je bio dobroćudan i skroman čovjek. Međutim, on nije bio tipičan skitnica, već je bio jako načitan i upućen u književnost i umjetnost. To znanje zasigurno nije stekao iz križaljki – ispričala nam je Andrijana Kutuzović, direktorica “Heresa-Obrovac” dodajući kako nitko sa sigurnošću ne može reći kako je Bale završio kao skitnica. Napomenula je kako još uvijek ne može vjerovati da ga više nema, a takva atmosfera je jučer u heresovom kamenolomu u Biljanima Donjim bila i među djelatnicima kojima je Bale ponekad pomagao i među kojima je bio omiljen. U četvrtak navečer su mu čak u kontejner donijeli i televizor, a ujutro mu je kuhar donio kavu. No, ostavio mu je na ormariću pored ležaja misleći kako još spava.
– Kolega Varzić ga je oko 7 sati otišao obići, jer se večer prije požalio kako se ne osjeća dobro. Čak se i meni požalio da je malo oslabio, jer puno hoda. Planirala sam dovesti prijateljicu liječnicu da ga pregleda, ali ona jučer nije stigla. Primjetila sam da zadnjih nekoliko dana ne izgleda najbolje, ali kako je on jedno vrijeme dosta pio, šalili smo se kako mu je loše otkada živi zdravim životom. Nisam ni slutila da bi moglo biti nešto ovako ozbiljno – kazala je Andrijana.
Inače, pokojni Bale nije imao nikoga od obitelji, a heresovim radnicima za sebe je govorio da je siroče iz Drugog svjetskog rata i domsko dijete. Bio je poznat i u selima na širem zadarskom području koja je obilazio preko 40-ak godina, a znao se i pohvaliti kako je cijelu bivšu Jugoslaviju propješačio nekoliko puta. Do zaključenja naših novina nismo uspjeli doznati gdje će ovaj dobroćudni pustolov sa srpskom putovnicom okončati svoje putovanje i pronaći vječni dom.